Meest recente blogartikel

Wat is Configure-to-Order?

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 11-09-19

overstappen-configure-to-order

Steeds meer OEM’ers in de maakindustrie zijn bezig met het automatiseren van de orderintake. Engineering-to-Order wordt hiermee Configure-to-Order, ook wel afgekort tot CtO. Grote voordelen hiervan zijn dat er sneller kan worden gewerkt, de doorlooptijd wordt verkort en dat er sprake is van een voorspelbare orderafhandeling.


Wat is Configure-to-Order?

Bij Configure-to-Order wordt de orderafhandeling geautomatiseerd, er wordt gewerkt met modules. Hierbij komt modulair ontwerpen om de hoek kijken, waarbij een product(platform) in modules wordt opgedeeld. Deze modules worden samengesteld aan de hand van functies, maar een module kan ook worden bepaald door een (strategisch) doel. 

Een module kan gezien worden als een bouwsteen. Een productplatform is opgebouwd uit modules en varianten van die modules. Bij Configure-to-Order worden deze bouwstenen in elkaar gezet, waardoor een klantspecifiek product wordt gecreëerd. CtO kan best ingewikkeld zijn, met name in de machinebouw. Omdat er met kleinere series wordt gewerkt, is het definiëren van een efficiënte set aan modules voor het automatiseren van de orderintake lastiger. Bij de productie van auto’s is dit bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger, gezien hier met grote series wordt gewerkt en de klantwens ‘stabieler’ is.

Multi proces-organisatie

Het is een misverstand dat bij OEM’ers alles van de orderintake te configureren moet zijn, dit is niet altijd mogelijk omdat dit niet opweegt tegen de investeringen of beheerslast die hiervoor nodig is. Bij het implementeren van CtO blijft er vaak een stukje van de orderafwerking over dat niet te configureren is. En er zullen altijd exotische orders blijven bestaan die niet voorbereid zijn in het platform. Daarom wordt er gewerkt met een multi proces-organisatie, waarbij gewerkt wordt met drie kleuren orders en onderdelen.

  • Groen – order die is voorbereid in het modulaire platform en volledig Configure-to-Order kan worden afgehandeld.

  • Oranje – order die is voorbereid in het modulaire platform en dus voor het overgrote deel Configure-to-Order kan worden afgehandeld. Slechts een klein aantal order gerelateerde werkzaamheden is nodig.

  • Rood – order die niet is voorbereid in het modulaire platform en dus ook niet Configure-to-Order kan worden afgehandeld. Deze order wordt Engineering-to-Order afgehandeld en kan ook zodanig worden aangeboden. Innovatie die in deze order gedaan worden kunnen later eventueel worden toegevoegd aan het modulaire platform en op die manier ‘groen’ worden.

Wij zeggen altijd dat in de machinebouw 80 tot 90 procent van de orderaanvragen te configureren moet zijn, er is dus een hoge mate van configuratie. Er blijven desondanks altijd modules en onderdelen die ‘flexibel’ of ‘parametrisch’ zijn, en strikt genomen dus orderspecifiek worden gemaakt (Engineering-to-Order), toch is er ook hierbij sprake van Configure-to-Order. De productkennis die nodig is om deze onderdelen te generen ligt namelijk wel vast en zo is er dus sprake van CtO.

De voordelen van Configure-to-Order

Het digitaliseren van de orderintake brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo wordt de kwaliteit verhoogd, terwijl de kosten worden gereduceerd. Daarnaast brengt een geautomatiseerde orderintake ook een kortere doorlooptijd en betere schaalbaarheid met zich mee.

Maatwerk wordt geautomatiseerd door middel van een productconfigurator, waarmee klantspecifieke orders worden gegenereerd. Deze configurator is voor alle afdelingen beschikbaar, van sales tot werkvoorbereiding.

Fases van Configure-to-Order

Een Configure-to-Order-traject bestaat uit meerdere fases. Bij Post en Dekker delen wij het traject op in vier fasen, wat wij de ‘rode loper van Configure-to-Order’ noemen. Allereerst wordt er een goede fundering voor het project gelegd, waarna fases voor de ontwikkeling van de modulaire bouwstenen beginnen.

Wil je meer weten over Configure-to-Order en modularisatie? Download dan de whitepaper Integraal modulair ontwerpen!

Whitepaper Integraal modulair ontwerpen

Post en Dekker legt uit:
- Wat is modulair ontwerpen?
- Wat is system development?
- Wat is integraal ontwerpen?
- Wat is moderne detachering?
- Wat is het V-model?

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Drivers en drempels bij Configure-to-Order

Bij Post en Dekker merken we dat veel OEM’ers met vergelijkbare vragen en uitdagingen worstelen. De oplossing voor deze...

Eelco Post
Door Eelco Post - 12 november 2024
Samenwerken van idee tot serie productie  | Onze samenwerking met Team Boon

Na een intensieve samenwerking met Boon Edam is hetnieuwe modulaire draaideurenplatform eindelijk op de markt. Natuurlijk zijn...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 12 juli 2022
Post en Dekker en Yellax – Samen aan de slag voor de OEM’er

Samen sta je sterker en bereik je meer. Dat is hoe wij onze samenwerking met Yellax ervaren. Door de samenbundeling van onze...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 18 augustus 2021