Meest recente blogartikel

Waarom zou je overstappen op configure-to-order?

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 29-03-16

Overstappen op configure to order

In het werkveld van de OEM’er komt de term configure-to-order vaak voorbij en het wordt gezien als de oplossing voor de steeds sterker wordende concurrentie van bijvoorbeeld low-cost landen als China. Maar als dit een oplossing zou zijn, wat zijn dan redenen om over te stappen op configure-to-order?

Van maatwerk naar configure-to-order

Om als OEM’er voor elke opdrachtgever op maat gemaakte machines te ontwikkelen kost onnodig veel tijd en geld. De oplossing ligt bij modulaire productfamilies waarbij door middel van een productconfigurator klantspecifieke orders kunnen worden gegenereerd. De roadmap naar configure-to-order besprak ik in een eerder artikel.

Configure-to-order betekent dat er niet telkens een nieuwe oplossing wordt bedacht, maar dat oplossingen worden opgebouwd uit standaard modules. Hierdoor krijgen klanten toch een klantspecifieke oplossing, maar de weg er naartoe is gestandaardiseerd.

Het verschil tussen maatwerk en configure-to-order zit dus voornamelijk in de processen. In plaats van steeds nieuwe processen te starten worden bij een modulaire productfamilie bestaande processen steeds herhaald. 

Dit heeft in meerdere opzichten voordelen:

Processen en eindproduct worden van betere kwaliteit

Doordat processen om tot het eindproduct te komen steeds herhaald worden, is het makkelijker om deze processen te optimaliseren. Met andere woorden: de processen worden steeds beter, waardoor het eindproduct ook beter wordt. 

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Optimalisatie van het assemblageproces;
  • Het vinden van de juiste onderdelen en leveranciers;
  • Automatiseren van bepaalde terugkerende processen.

Minder foutgevoelig

De herhaling van processen betekent naast optimalisatie ook dat de uitvoering steeds beter wordt. Gemaakte fouten worden een volgende keer voorkomen waardoor de kwaliteit van het eindproduct constant wordt en de productie veel sneller gaat.

Een kortere time to market

Overstappen op configure-to-order betekent ook dat de time to market korter wordt. Doordat processen parallel aan elkaar kunnen lopen verdwijnt de wachttijd. Ook de testen die gedaan moeten worden zijn gestandaardiseerd waardoor hier ook kostbare tijd wordt gewonnen.

De tijd die u overhoudt kan weer worden gestoken in de optimalisatie van de bestaande processen en nieuwe ontwikkelingen. Een groot voordeel voor iedere OEM’er.

Configure-to-order is goedkoper

Een traject doorlopen dat grotendeels uit bestaande, geoptimaliseerde processen bestaat is natuurlijk goedkoper dan een nieuw traject ontwikkelen dat maar één keer gebruikt wordt. Op deze manier is het mogelijk om het hoofd te bieden tegen de steeds groter wordende concurrentie uit low-cost landen zoals bijvoorbeeld China.

Conclusie

Overstappen naar configure-to-order optimaliseert het hele proces tot aan de klantspecifieke order. In plaats van maatwerk wordt de order opgebouwd uit gestandaardiseerde onderdelen en modules. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om processen te optimaliseren en te ontdoen van fouten. Het gevolg is een kortere time to market en een goedkoper traject.

Wilt u meer weten over configure-to-order en modularisatie? Download dan ons whitepaper: Integraal modulair ontwerpen.

Whitepaper Integraal modulair ontwerpen

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Post en Dekker en Yellax – Samen aan de slag voor de OEM’er

Samen sta je sterker en bereik je meer. Dat is hoe wij onze samenwerking met Yellax ervaren. Door de samenbundeling van onze...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 18 augustus 2021
Maak snelle ontwerpkeuzes met prototyping

Met onze hoge kwaliteit prototypes ondersteunen wij de klant met het doorlopen van verschillende fases door het ontwerpproces...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 16 juni 2021
Kijkje in de keuken: samenwerking tussen Team Buhrs en Post en Dekker

Hoe verloopt een samenwerking met een system developer als Post en Dekker? We geven je een kijkje in de keuken in één van onze...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 1 april 2021