Meest recente blogartikel

Modulair ontwerpen als antwoord op strategische uitdagingen

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 29-11-17

Integraal modulair ontwerpen.png

Steeds meer OEM’ers in de westerse maakindustrie leggen zich toe op het ontwikkelen van hoogwaardige, klantspecifieke machines. Daarbij staan zij voor flinke uitdagingen: versterking van hun strategische positie, drastische verlaging van de beheerskosten, efficiëntere organisatie en flexibilisering van de machinebouw.

In dit artikel leggen we uit hoe integraal modulair ontwerpen de Nederlandse OEM-er een strategische voorsprong biedt en laat behouden.

Het wereldwijde innovatietempo is de afgelopen decennia opgeschroefd en de concurrentie is feller geworden – low-cost players zoals China dwingen concurrentie af op de laagste integrale kosten.

Een integraal antwoord

Nederlandse OEM’ers leggen zich toe op specialisatie met ‘low volume, high diversity’, maar met unieke ontwerpen voor unieke producten alleen redden zij het niet meer. De oplossing ligt in integrale flexibiliteit van ordercreatie uit een productportfolio dat is opgebouwd uit productfamilies die zowel efficiënt en effectief zijn ontwikkeld als veel eenvoudiger, sneller en goedkoper in een klantspecifieke serie kunnen worden geproduceerd.

Deze aanpak biedt OEM’ers een strategische voorsprong op de concurrentie dankzij vereenvoudigd productmanagement, verlaging van faalkosten en kostenreductie over de hele keten. De concurrentiestrijd moet dus worden gewonnen over de volledige breedte van de keten.

Het komt dus aan op system development en dat vergt een integrale ontwerpstrategie, die het ontwerp van machine (integrale system development), proces (integrale businesscase) en keten (integrale ketenflexibiliteit) samen brengt en op elkaar afstemt. Deze afstemming komt bij uitstek tot uiting in het integraal ontwerpen van modulaire productfamilies. Een product is alleen succesvol wanneer het voldoet aan alles eisen die er door alle stakeholders aan gesteld worden. Deze eisen en wensen zijn vertaald in de gebruikers-, functionele-, technische-, logistieke-, en marketing specificaties.

Een integraal ontworpen productfamilie is optimaal afgestemd op de marktwensen, de business processen en de supply chain. Het is een productfamilie die meetbaar efficient en effectief is ontwikkeld, kan worden voortgebracht en worden beheerd.

Regie in handen van de OEM'er 

De consequentie is dat OEM’ers niet al hun ontwikkelwerk in de productieketen bij hun moduleleveranciers kunnen neerleggen. Daarmee wordt namelijk de ontwerpvrijheid ingeperkt met suboptimalisatie van het ontwerp tot gevolg. OEM’ers moeten derhalve zelf de regierol vervullen of die neerleggen bij een system developer die beschikt over de kennis en expertise voor een integrale aanpak en de communicatieve vaardigheden om alle partijen in de keten vroegtijdig te betrekken.

Een nieuwe productfamilie kan aanleiding zijn om de productieketen opnieuw in te richten, afgestemd op de karakteristieken van die familie.

Bovenstaande informatie komt uit de whitepaper Integraal Modulair Ontwerpen. Download de volledige whitepaper kosteloos en vrijblijvend.

Whitepaper Integraal modulair ontwerpen

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Het V-model als basis voor system development

Bij Post en Dekker maken wij bij onze engineering processen veelal gebruik van het V-model. Deze projectaanpak biedt ons de...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 13 april 2018
Onze waarden als drijvende kracht voor meer resultaat in de maakindustrie

Post en Dekker bestaat 20 jaar, iets waar ik best trots op ben. En om de viering van ons vierde lustrum kracht bij te zetten...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 21 maart 2018
Onze aanpak voor het creëren van business voor de maakindustrie

Op onze homepage staat geschreven: Post en Dekker creëert nieuwe business voor de maakindustrie door flexibele, slimme en...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 9 maart 2018