Steeds meer OEM’ers in de westerse maakindustrie leggen zich toe op het ontwikkelen van hoogwaardige, klantspecifieke machines. Daarbij staan zij voor flinke uitdagingen: versterking van hun strategische positie, drastische verlaging van de beheerskosten, efficiëntere organisatie en flexibilisering van de machinebouw.
In dit artikel leggen we uit hoe integraal modulair ontwerpen de Nederlandse OEM-er een strategische voorsprong biedt en laat behouden.
Het wereldwijde innovatietempo is de afgelopen decennia opgeschroefd en de concurrentie is feller geworden – low-cost players zoals China dwingen concurrentie af op de laagste integrale kosten.
Een integraal antwoord
Nederlandse OEM’ers leggen zich toe op specialisatie met ‘low volume, high diversity’, maar met unieke ontwerpen voor unieke producten alleen redden zij het niet meer. De oplossing ligt in integrale flexibiliteit van ordercreatie uit een productportfolio dat is opgebouwd uit productfamilies die zowel efficiënt en effectief zijn ontwikkeld als veel eenvoudiger, sneller en goedkoper in een klantspecifieke serie kunnen worden geproduceerd.
Deze aanpak biedt OEM’ers een strategische voorsprong op de concurrentie dankzij vereenvoudigd productmanagement, verlaging van faalkosten en kostenreductie over de hele keten. De concurrentiestrijd moet dus worden gewonnen over de volledige breedte van de keten.
Het komt dus aan op system development en dat vergt een integrale ontwerpstrategie, die het ontwerp van machine (integrale system development), proces (integrale businesscase) en keten (integrale ketenflexibiliteit) samen brengt en op elkaar afstemt. Deze afstemming komt bij uitstek tot uiting in het integraal ontwerpen van modulaire productfamilies. Een product is alleen succesvol wanneer het voldoet aan alles eisen die er door alle stakeholders aan gesteld worden. Deze eisen en wensen zijn vertaald in de gebruikers-, functionele-, technische-, logistieke-, en marketing specificaties.
Een integraal ontworpen productfamilie is optimaal afgestemd op de marktwensen, de business processen en de supply chain. Het is een productfamilie die meetbaar efficient en effectief is ontwikkeld, kan worden voortgebracht en worden beheerd.
Regie in handen van de OEM'er
De consequentie is dat OEM’ers niet al hun ontwikkelwerk in de productieketen bij hun moduleleveranciers kunnen neerleggen. Daarmee wordt namelijk de ontwerpvrijheid ingeperkt met suboptimalisatie van het ontwerp tot gevolg. OEM’ers moeten derhalve zelf de regierol vervullen of die neerleggen bij een system developer die beschikt over de kennis en expertise voor een integrale aanpak en de communicatieve vaardigheden om alle partijen in de keten vroegtijdig te betrekken.
Een nieuwe productfamilie kan aanleiding zijn om de productieketen opnieuw in te richten, afgestemd op de karakteristieken van die familie.
Bovenstaande informatie komt uit de whitepaper Integraal Modulair Ontwerpen. Download de volledige whitepaper kosteloos en vrijblijvend.