Meest recente blogartikel

Wat is modulair ontwerpen?

Klaas Praamstra
door Klaas Praamstra op 08-08-19

Integraal modulair ontwerpen

OEM’ers worden steeds meer geconfronteerd met concurrentie door low-cost players, ook doorlooptijden en flexibiliteit staan onder druk. De technologische voorsprong is niet meer vanzelfsprekend, hoe kan je passend reageren op deze opkomende concurrentie? Configure-to-Order is het antwoord, waarbij modulair ontwerpen de sleutel tot succes is.

Veel bedrijven willen of zijn bezig met modulair ontwerpen, maar wat is het precies? In dit blog leg ik uit wat modulair ontwerp in de ogen van Post en Dekker inhoudt.

Modular function deployment

Modulair ontwerpen is het opdelen van een product(platform) in modules. Aan het begin van het Configure-to-Order-ontwerpproces wordt een module structuur opgezet, waarin alle modules worden bepaald. Deze modules worden met Modular Function Deployment samengesteld. Een integrale benadering waarmee de modulegrenzen worden bepaald die nodig zijn om een slimme, flexibele architectuur op te zetten. Modules worden hierbij samengesteld aan de hand van de functies. Naast de functie kan een module ook worden bepaald door zijn (strategisch) doel, of door ‘drivers’ die door de keten worden bepaald, zoals bijvoorbeeld doorlooptijd of mate van customizability. Uiteindelijk hebben alle modules hun eigen doel of functie en interface met andere modules. Uiteraard  kan een module ook varianten hebben, bijvoorbeeld een linker en een rechter variant.

Wanneer er een order binnenkomt kan een product worden samengesteld uit deze modules. Omdat de modulaire architectuur is afgestemd op de markt drivers kan een hoge mate van flexibiliteit worden aangeboden. Veel modules kunnen op voorraad liggen en de benodigde modules/modulevarianten vormen de bouwstenen voor een klant specifieke machine.

Doel van modulair ontwerpen

Het doel van modulair ontwerpen is om te komen tot een slim en flexibel productplatform. Hierbij kan men met een paar klikken van de muis een product samenstellen uit de diverse modules die er zijn. Maatwerk wordt zo eenvoudiger en kostenefficiënt. Het overgrote deel van de orders kan samengesteld worden uit de modules en voor slechts een klein percentage klanten met hele specifieke wensen is echt engineering werk nodig.

Wil je meer weten over het definiëren van modules? Download de factsheet Modulair Design voor meer informatie of neem contact met ons op! Wij vertellen je er graag meer over.

Integral value engineering

Post en Dekker legt uit:
- Wat is configure-to-order?
- Wat is system development?
- Wat is integraal ontwerpen?
- Wat is moderne detachering?
- Wat is het V-model?

Klaas Praamstra
Geschreven door Klaas Praamstra
Klaas versterkt sinds 2017 het team van Post en Dekker als Senior Engineer. Na zijn studie Industrial Design en Engineering heeft hij onder andere ervaring opgedaan als Project Engineer en Design Engineer. Nu is hij dagelijks in de weer met het creëren van originele, innovatieve en efficiënte oplossingen voor OEM’ers. (020-4680839 | klaas.praamstra@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Samenwerken van idee tot serie productie  | Onze samenwerking met Team Boon

Na een intensieve samenwerking met Boon Edam is hetnieuwe modulaire draaideurenplatform eindelijk op de markt. Natuurlijk zijn...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 12 juli 2022
Post en Dekker en Yellax – Samen aan de slag voor de OEM’er

Samen sta je sterker en bereik je meer. Dat is hoe wij onze samenwerking met Yellax ervaren. Door de samenbundeling van onze...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 18 augustus 2021
Maak snelle ontwerpkeuzes met prototyping

Met onze hoge kwaliteit prototypes ondersteunen wij de klant met het doorlopen van verschillende fases door het ontwerpproces...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 16 juni 2021