In de huidige competitieve markt worden OEM’ers steeds meer geconfronteerd met druk van low-cost spelers, terwijl de doorlooptijden en flexibiliteit onder grote druk staan. De technologische voorsprong is niet meer vanzelfsprekend. Maar hoe kun je als bedrijf passend reageren op deze opkomende concurrentie? Het antwoord ligt in Configure-to-Order, en modulair ontwerpen speelt daarbij een cruciale rol.
Veel bedrijven willen of zijn al bezig met modulair ontwerpen, maar wat houdt dit precies in? In dit blog leggen we uit wat modulair ontwerp inhoudt en hoe het kan bijdragen aan een flexibel en efficiënt productontwikkelingstraject.
Modulair ontwerpen: de basis
Modulair ontwerpen betekent dat een product of platform wordt opgedeeld in verschillende modules die afzonderlijk van elkaar kunnen worden geconfigureerd. Bij het starten van een Configure-to-Order ontwerpproces, wordt een modulaire structuur opgezet waarin alle modules van het product worden gedefinieerd. Het proces maakt gebruik van Modular Function Deployment, een integrale benadering die de modulegrenzen bepaalt en zorgt voor een slimme, flexibele architectuur. Dit helpt om snel te reageren op marktvraag en klantbehoeften.
Modules worden samengesteld op basis van hun functies, maar ook strategische doelen of keten-‘drivers’ zoals doorlooptijd of mate van customizability spelen een rol. Elke module heeft een eigen doel of functie en een interface met andere modules. Het is ook mogelijk dat een module verschillende varianten heeft, zoals een linker- en rechtervariant.
De voordelen van modulair ontwerpen
Het belangrijkste doel van modulair ontwerpen is het creëren van een slim en flexibel productplatform. Klanten kunnen met een paar klikken van de muis hun product samenstellen uit de diverse beschikbare modules. Dit maakt maatwerk eenvoudiger en veel kostenefficiënter. Door de modulaire opzet kan een hoge mate van flexibiliteit worden geboden, en kunnen bedrijven snel inspelen op marktbehoeften.
Met modulair ontwerpen kunnen bedrijven een breed scala aan klantwensen vervullen, zonder dat er voor iedere order volledig nieuw engineering werk nodig is. Dit bespaart tijd en kosten, en maakt het productieproces veel efficiënter.
Meer weten over modulair ontwerpen?
Wil je meer weten over hoe modulair ontwerpen werkt en hoe het jouw bedrijf kan helpen om sneller en flexibeler in te spelen op klantbehoeften? Download dan nu ons factsheet Modulair Design voor meer gedetailleerde informatie. Of neem contact met ons op – wij vertellen je graag alles over de voordelen van deze benadering voor jouw organisatie.
Met deze aanpak kan je bedrijf zich optimaal voorbereiden op de toekomst en snel inspelen op de wensen van de klant, zonder concessies te doen aan kwaliteit of efficiëntie.
Deze artikelen vind je misschien ook interessant:
- Wat is configure-to-order?
- Wat is system development?
- Wat is integraal ontwerpen?
- Wat is moderne detachering?
- Wat is het V-model?