Meest recente blogartikel

Wat is het V-model?

Nicoline Marselis
door Nicoline Marselis op 18-02-20

post en dekker_roadmap

Een project kan niet slagen zonder goede projectaanpak en bijbehorende SMART-geformuleerde specificaties. Bij Post en Dekker gebruiken wij vaak het V-model, in dit blog leggen wij uit wat het V-model is.

Wat is het V-Model?

Het V-model is een gestructureerde projectaanpak waarbij de aandacht evenredig wordt verdeeld tussen projectdefinitie (en vertaling naar technisch ontwerp) en validatie/verificatie van gedefinieerde projecteisen en behoeften.

V-model v-model_v2

 

Van projectdefinitie naar project test & validatie

Het V-model bestaat uit de drie grote fases Projectdefinitie, Implementatie en Project test & validatie. Binnen deze fases zijn er meerdere stappen.

Aan de linkerzijde begint de V met Projectdefinitie. In deze fase worden de eisen in kaart gebracht op verschillende niveaus: de gebruikersspecificaties, technische specificaties en module specificaties. Nadat deze helder op een rij staan, wordt er gewerkt aan het technisch ontwerp/geometrische opzet.

Onderaan, in het midden, bevindt zich de fase Implementatie. In deze fase wordt het ontwerp uitgewerkt.

Tot slot is er aan de rechterzijde van de V de fase Project test & validatie. Elke stap in deze fase, aan de rechterkant, toetst een fase aan de linkerkant. Hier worden onder andere de modules getest en acceptatietesten uitgevoerd evenals de gebruikerstesten en het onderhoud.

Een valkuil bij de inzet van het V-model is dat er aan de linkerzijde te veel en/of niet voldoende SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden) wordt gedefinieerd. Want als dat het geval is wordt valideren lastig of zelfs onmogelijk. En regel is, alles wat aan de linkerzijde wordt gedefinieerd, heeft zin als het rechts te valideren is.

Watervalmodel

Het V-model is een verbeterde versie van het Watervalmodel. Dat model deelt een ontwikkeltraject op in meerdere fases, waarbij de ontwikkeling vloeiend naar het einddoel loopt. Vaak bestaat dit traject uit 6 fases, dit zijn: definitie & analyse, basisontwerp, technisch ontwerp / detailontwerp, testen, integratie en beheer en onderhoud.

Bij het Watervalmodel volgen de fases elkaar op, de volgende fase begint pas als de voorliggende fase is afgerond. Een groot verschil is dus dat je bijvoorbeeld niet pas gaat testen als alles afgerond is, maar steeds al meteen op de verschillende niveaus kunt testen en valideren.

Structuur en werkwijze

Post en Dekker zet het V-model veelal in bij engineering en Configure-to-Order projecten. Het biedt voor ons een goede structuur en zorgt voor een efficiënte en effectieve werkwijze. Wil je meer weten over onze werkwijze? Download dan de whitepaper ‘Creating new business for OEM’.

Creating new business for OEM

Post en Dekker legt uit:
- Wat is modulair ontwerpen?
- Wat is configure-to-order?
- Wat is system development?
- Wat is integraal ontwerpen?
- Wat is moderne detachering?

Nicoline Marselis
Geschreven door Nicoline Marselis
Nicoline is sinds 2018 werkzaam bij Post en Dekker als Engineer. Na haar studie Industrial design engineering aan de TU Delft heeft zij ervaring opgedaan als product designer en design engineer. Nu ontwikkelt ze bij Post en Dekker slimme en flexibele productplatforms en andere innovaties voor de maakindustrie. Heeft u een uitdaging in system development? Nicoline helpt u graag verder! (020-4680839 | nicoline.marselis@postendekker.nl)