Als bedrijf in een competitieve markt weet je dat het belangrijk is om je productportfolio voortdurend te verbeteren. Jarenlang heb je geïnvesteerd om je plek in de markt te veroveren en te behouden. Maar nu zie je de concurrentie groeien – niet alleen in volume, maar ook in de kwaliteit van de producten. Goedkopere en beter presterende alternatieven zijn beschikbaar, waardoor de marges onder druk komen te staan.
Hoe kun je je bedrijf onderscheiden en de concurrentie voorblijven? Je hebt twee keuzes: nóg meer investeren in onderzoek en productontwikkeling of slimmer omgaan met je bestaande portfolio. De laatste optie – het aantrekkelijker maken van je bestaande producten door middel van redesign en kostenreductie – is vaak de beste route. En dat is waar value engineering in beeld komt.
Bij Post en Dekker helpen we bedrijven om met een integrale aanpak van value engineering niet alleen de kosten te verlagen, maar ook de waarde van hun producten te behouden of zelfs te verhogen. Maar wat is value engineering precies en hoe pas je het effectief toe?
Download de whitepaper!
Wat is value engineering?
Value engineering is een gestructureerde methode die gericht is op het verlagen van de kostprijs van een product, terwijl de marktwaarde en de functionaliteit behouden blijven. Het doel is om de integrale kosten te verlagen, zonder in te boeten op de kwaliteit of de prestaties van het product. De focus ligt hierbij niet alleen op kostenbesparing, maar ook op het behoud van de form-fit-function, het minimaliseren van de herkwalificatietijd en het behalen van een korte terugverdientijd voor de investering.
Wat maakt value engineering zo krachtig? De aanpak zorgt ervoor dat de risico’s en investeringen laag blijven, terwijl de doorlooptijd kort is. En, het mooiste van alles: je hebt al een klantbasis, dus daar hoef je geen extra energie in te steken. Het biedt je de mogelijkheid om je producten efficiënter te maken zonder concessies te doen aan de kwaliteit.
Waarde-analyse en value engineering
Waarde-analyse is onlosmakelijk verbonden met value engineering. Het is de eerste stap in het proces, waarbij je bestaande of gerealiseerde producten onderzoekt om te identificeren waar verbeteringen mogelijk zijn. Deze analyse vormt de basis voor value engineering. Het helpt je te begrijpen waar je kosten kunt besparen zonder concessies te doen aan de functionaliteit of marktwaarde van je producten.
Bij het herontwerpen van een product is waarde-analyse essentieel. Het helpt je om mogelijkheden te ontdekken waarmee je dezelfde functionaliteit kunt leveren tegen lagere kosten. Dit is de kern van value engineering: kostenoptimalisatie door het vinden van de juiste balans tussen waarde en kosten. Veranderingen en besparingsmaatregelen beïnvloeden al snel andere zaken die ook van waarde zijn. Value engineering is toe te passen op complete producten, maar ook op onderdeel- of moduleniveau en systeemniveau.
De integrale aanpak van value engineering
Wat Post en Dekker zo uniek maakt in de toepassing van value engineering, is onze integrale aanpak. Integrale value engineering kijkt naar de totale kosten over de gehele keten, van begin tot eind. Dit betekent dat we niet alleen naar de directe materiaalkosten kijken, maar ook naar andere kostenposten zoals de kosten voor het maken van de aanbieding, magazijnkosten, beheerkosten van het product door engineering, MRP-regels en zelfs de kosten van het service-apparaat.
Elke stakeholder in deze keten heeft zijn eigen belangen en percepties van wat ‘waarde’ betekent. Het is essentieel om deze belangen mee te nemen in het besluitvormingsproces. Bij Post en Dekker zorgen we ervoor dat je een goed geïnformeerde, integrale afweging kunt maken, zodat je keuzes optimaal aansluiten bij de verschillende behoeften en belangen van alle betrokkenen.
De 5 fases van de integrale value engineering methode
Het integrale value engineering proces kan worden opgesplitst in vijf duidelijke fases:
- Inventarisatiefase: In deze fase wordt het gebied waarin naar oplossingen wordt gezocht afgebakend.
- Brainstormfase: Het kernteam gebruikt de verzamelde informatie uit de eerste fase om ideeën te genereren.
- Evaluatiefase: De ideeën uit de brainstorm worden getoetst aan de kennis en ervaring van binnen en buiten de organisatie.
- Realisatie- en validatiefase: De geselecteerde ideeën worden uitgewerkt en gevalideerd tegen de projectdoelstellingen.
- Implementatiefase: Alle ERP- en MRP-systemen worden ingevuld en de overgang naar de nieuwe productiemethode wordt voorbereid.
Elke fase vraagt om specifieke vaardigheden en inzichten, en Post en Dekker begeleidt je door dit proces met expertise en ervaring.
Hoe pas jij value engineering toe?
Als je meer wilt weten over hoe je de integrale aanpak van value engineering kunt implementeren binnen je eigen organisatie, hebben wij een uitgebreide whitepaper beschikbaar. Hierin vind je gedetailleerde uitleg over de fases van het proces, praktijkvoorbeelden en nuttige tips om direct aan de slag te gaan.
Met de waardevolle inzichten die wij bieden, kun je niet alleen kosten besparen, maar ook de effectiviteit van je producten verbeteren. Ontdek hoe je je productportfolio kunt optimaliseren met een integrale value engineering aanpak, en blijf de concurrentie voor.
Download de whitepaper over Integrale Value Engineering en begin vandaag nog met het verbeteren van jouw productontwikkeling!
Wil je weten hoe wij Value Engineering zouden kunnen toepassen in jouw bedrijf? Neem dan zeker contact met ons op.