Kijkje in de keuken: samenwerking tussen Team Buhrs en Post en Dekker
Hoe verloopt een samenwerking met een system developer als Post en Dekker? We geven je een kijkje in de keuken in één van onze meest recente projecten met Team Buhrs. Lees meer over dit project en ontdek wat er allemaal komt kijken bij een samenwerking op gebied van system development.
Over het project
Om dit te realiseren moest o.a. de huidige verpakkingsunit in de productielijn vervangen worden – ook wel retro fitten genoemd.
Buhrs heeft Post en Dekker gevraagd om met onze kennis, expertise en tools het project, samen met het ontwikkel team van Buhrs, tot een goed einde te brengen. Het Post en Dekker team gaat verder dan een schets en een plan van aanpak. Er wordt geluisterd en een intensieve samenwerking staat bovenaan ons lijstje.
Start van de samenwerking met Post en Dekker
De start van elke samenwerking met Post en Dekker is een kick-off meeting met het hele team bestaande uit engineers en stakeholders van zowel Buhrs als Post en Dekker.
Naast de uitleg van het project en de bijbehorende uitgangspunten en doelstellingen, staat de manier van samenwerken centraal. Samen met het team wordt bepaald hoe het communicatieplan eruit komt te zien zodat er een efficiënte en gedragen manier ontstaat van communiceren en informeren.
Samenwerken aan de hand van de Scrum-methode.
Scrum is een Agile werkwijze waarbij je zo snel mogelijk waarde toevoegt. Er wordt gewerkt in korte fases, zogenoemde sprints, die bestaan uit een vast aantal bijeenkomsten in een vast ritme. Ook zijn er vaste rollen en wordt er gebruik gemaakt van nuttige hulpmiddelen.
Deze methode loopt als een rode draad door een project en geeft structuur waardoor structuur en ritme mogelijk is.
Ben je nog niet bekend met Scrum? Het team van Post en Dekker coacht jouw team in deze manier van werken.
Ook samenwerken met Post en Dekker aan de hand van de Scrum-methode? Maak een afspraak met Eric-Jan, hij vertelt je er graag meer over.
Wat moet er opgeleverd worden?
Na de kick-off meeting hebben we gezamenlijk een goede basis gevormd voor een fijne samenwerking.
Wij zouden Post en Dekker niet zijn als we onze ervaringen niet meenemen naar nieuwe projecten. Uit onze ervaring is gebleken dat het belangrijk is om alle verwachtingen op een rij te hebben en deze te bespreken. Bijvoorbeeld:
- Wat moet er door wie opgeleverd worden?
- Wat voor tekeningen/schetsen gaan er gemaakt worden?
- Welke modellen gaan we gebruiken?
- Welke systemen worden er intern gebruikt?
- En nog meer praktische zaken die van toepassing zijn.
Op deze manier is het helder wat er verwacht wordt van beide kanten van het projectteam en voorkom je teleurstellingen.
Het verloop van het project
Bij Post en Dekker voeren wij een opdracht uit samen met de klant. Dit onderscheidt ons van andere ingenieursbureaus.
Projectteam en taakverdeling
Doordat we samenwerken met de klant bestaat ons projectteam uit engineers van Post en Dekker én van Buhrs waar een projectleider vanuit Post en Dekker de leiding neemt.
Zo hebben we verschillende rollen in ons projectteam:
- Product Owner > Vertaalt de klantwensen en zet de grote lijnen uit wat er elke meeting gedaan wordt;
- Senior engineer > houdt het overzicht over het complete werk en stuurt aan;
- Scrum master > bewaakt of processen goed verlopen;
- Scrum team > team van engineers die de technische uitwerking uitvoeren in nauwe samenwerking met de Senior Engineer.
Sprint demo
Met de Scrum-methode werken we aan de hand van vastgelegde periodes, genaamd sprints. In een sprint demo laat de Product Owner en het team aan de stakeholders zien wat de voortgang is geweest in de afgelopen sprint en wordt er toegelicht wat de aankomende sprint op het programma staat. Op deze manier ontstaat er ritme, draagvlak en voorspelbaarheid.
Demo’s vinden plaats aan het einde van elke sprint. In dit geval elke twee weken.
Welke tools worden er gebruikt?
Om effectief te werken gebruiken wij verschillende tools uit onze eigen toolkit. In de samenwerking met Buhrs gebruiken wij bijvoorbeeld:
- List of requirements – een programma van eisen waar een product aan moet voldoen;
- Validatieplannen – plan hoe gaan we valideren dat het ontwerp voldoet aan de gestelde eisen;
- Design reviews – sessie om designs te reviewen en om ontwerpkeuzes te maken of te valideren of het ontwerp voldoet aan de eisen;
- Risicoanalyses – welke risico’s zitten er in het project en ontwerp en hoe kunnen we die zo snel mogelijk wegnemen?
- Product map – voor de modulaire structuur;
- VR-reviews – bekijk het product in elke fase van de ontwikkeling om de gebruikersacceptatie te verhogen.
Hoe verloopt de samenwerking binnen het projectteam?
Als projectteam onderling wordt er veel samengewerkt, zowel op afstand als fysiek (met inachtneming van de maatregelen).
Er is veel contact, ook dankzij het gemak van Microsoft Teams. Er zijn korte lijnen met elkaar als team en wanneer we elkaar nodig hebben is contact direct mogelijk.
Daarnaast houden we met Team Buhrs elkaar met twee korte meetings per week op de hoogte van onze werkzaamheden en geven we tips en tricks aan elkaar om zo optimaal mogelijk te werken.
Het waardevolle van een onderlinge samenwerking met klanten zoals Team Buhrs is het grote leerproces voor beide partijen. Je leert van elkaar veel meer dan je denkt, vooral op gebied van werken én samenwerken. Hieruit ontstaan uiteindelijk de mooiste oplossingen.
Meer weten over een samenwerking met het Post en Dekker team? Maak een afspraak om kennis te maken, dan bespreken we de mogelijkheden.