Meest recente blogartikel

Hoe kunnen snelle schetsen helpen in het overtuigen van de klant?

Bart Hooyboer
door Bart Hooyboer op 25-11-20

snelle schetsen OEM

Ons team wordt regelmatig gevraagd om conceptstudies uit te voeren, frisse blikken, om samen met de klant nieuwe functies in te vullen.

In deze concept fase zitten we boven in de trechter en we werken naar een geaccepteerde conceptkeuze toe: iets dat kan werken, een richting de goede kant op naar het einddoel.

Hoe maken we die conceptideeën zichtbaar zodat we kunnen kiezen? We kijken nog in de breedte dus we willen alle denkrichtingen verkennen. Snelheid is van groot belang en op gang blijven ook. Dit noemen we de flow en samen met focus komen we snel tot ons gestelde doel. 

Waarom is deze flow zo belangrijk? Hoe houden we de focus en hoe kunnen schetsen ons hierin helpen.

Als engineers beschikken we over tools zoals Powerpoint en CAD systemen. Dit gebruiken we vaak op de vertrouwde werkplek achter een pc.

Tijdens een brainstorm oogsten we ideeën voor concepten die we met de “bekende” tools uitwerken. Er zitten een paar dagen tussen en dan spreek je een moment af en presenteer je de ideeën. Zo pakken we het meestal aan en dit is een algemeen geaccepteerde aanpak.

Stel nu dat we het moment met de klant iets kunnen intensiveren en de momenten die we samen delen inzetten om ideeën te uiten d.m.v. schetsen. We lijnen onze ideeën met elkaar uit, verwachtingen en focus van een mogelijke oplossing worden sneller duidelijk. We zijn samen iets aan het bedenken, hoe mooi kan dat zijn!

Het proces dat eerst een paar dagen in beslag nam kan opeens in een dagdeel. Schetsen nodigen uit om samen al brainstormend over het probleem te praten en de klant is veel meer betrokken bij de weg naar de oplossing toe.

Waarom ik zo enthousiast ben over het werken met schetsen.

Als ik terugkijk naar een recent project, dan heb ik in de conceptfase veel gebruik gemaakt van schetsen. Ik heb gemerkt dat een schets in deze fase sterker staat dan bijvoorbeeld een plaatje of 3D object uit een CAD-pakket. Waarom:

  • Met een schets boetseer je een idee, deze is nog kneedbaar;
  • Het schetsen werkt stimulerend, van het een komt het ander;
  • De klantacceptatie is groter, omdat je samen creëert;
  • Een schets wekt minder de impressie dat alle oplossingen al definitief zijn en nodigt daarom uit tot het leveren van input;
  • Het is laagdrempelig;
  • Een reeks schetsen zijn snel op te zetten en kan prima met de klant samen;
  • Schetsen zijn eenvoudig te reproduceren;
  • Een schets kan ook iets meer vertellen over de maker. Zijn ruimtelijk inzicht, creativiteit en enthousiasme;
  • Er is minder afleiding van de dagelijkse agenda wanneer je niet achter een pc zit;

“Schetsen is voor mij de beste manier om snel gedachten op papier te krijgen. Een paar rake lijnen, aardige ellipsen, perspectief en markers geven al snel een beeld van de verschillende ideeën. Met deze visuals kan vervolgens effectief gecommuniceerd worden om voort te bouwen of te beslissen en dus een stap verder te komen in het ontwerp proces.”

Remko de Jong, Consultant bij Post en Dekker

Alternatieven voor de papieren schets.

Zelf schets ik op een tablet. Er zijn ook tekenplateau’s voor de pc. Het grote voordeel van de tablet is dat het directer en intiemer voelt, je kunt een inspirerende plek uitzoeken en daar gaan werken.

We weten dat het werkt, ga het doen!

Collega’s ervaren een drempel bij het maken van een schets omdat ze twijfelen over hun schetskwaliteiten. Belangrijk om te weten hierin is dat schetsen hoe basaal ze ook zijn, altijd gewaardeerd worden, we spreken uit ervaring. Naast de waardering is het namelijk ook goed te verkopen. Het kost minder tijd en we komen sneller tot een oplossing en als we het vaker doen dan worden we er vanzelf beter in.

Wil je meer weten over schetsen? Laat het ons weten, we helpen je graag. 

Neem contact op

Bart Hooyboer
Geschreven door Bart Hooyboer
Bart is een gedreven senior design engineer met ruim 13 jaar ervaring. Hij is verantwoordelijk voor het projectmatig uitvoeren van concept- en basic engineering tot detail engineering en -realisatie. Daarnaast voert hij analyses uit (o.a. EEM, FMEA en risicoanalyses). Bart kenmerkt zich als doelmatig, analytisch, sociaal en kwaliteitsgericht. Daarnaast beschikt Bart over een gezonde dosis humor. (020-4680839 | bart@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Onze inspiratie voor Concept in a Month

Snel concepten bedenken, valideren en daarmee sneller je ontwikkelprojecten op gang brengen? Het is mogelijk met onze...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 12 november 2020
Hoe vind je de meest innovatieve oplossingen voor jouw probleem?

Onze eerste webinar over nieuwe inzichten in het creative problem solving proces

Bij Post en Dekker helpen wij OEM’ers in de...

Nicoline Marselis
Door Nicoline Marselis - 23 juni 2020