Meest recente blogartikel

Scrummen met de opdrachtgever

Mark Kivit
door Mark Kivit op 21-04-21

scrummen post en dekkerProjecten bij Post en Dekker faciliteren wij op een agile manier met een focus op scrummen. Maar wat is scrummen precies en wat zijn de voordelen hiervan? Scrummen is een effectieve manier van werken in een team om optimale projectresultaten te behalen.

Om je een idee te geven hoe projecten verlopen bij Post en Dekker vertellen we je in dit blog meer over deze werkwijze en over onze ervaringen met scrummen samen met de opdrachtgever.

Wat is scrummen?

Bij Post en Dekker maken wij gebruik van scrummen. Dit is een agile werkwijze waar het draait om de zogeheten scrum-methode. Door het continu benoemen van hoe we niets naar iets brengen biedt scrummen de kans om een optimaal projectresultaat te behalen.

Na 3 jaar volledig te werken met de scrum-methode hebben wij bij Post en Dekker de ervaring dat het bijzonder effectief is en heel goed kan werken bij mechatronische system development projecten. Agile werken met de scrum-methode kan op vele manieren, maar wij implementeren onze eigen manier van scrummen. Hoewel de effectieve basis van de scrum-methode nog steeds aanwezig is hebben we een eigen invulling gegeven; we hebben overgenomen uit de theorie wat voor ons werkt.

Wij geloven erin dat we goede kwaliteit kunnen leveren en voorspelbaar kunnen zijn door ritme en structuur toe te passen door middel van scrummen. Dit maakt het voor ons een onmisbare tool in onze toolkit. 

Laten we kijken hoe wij scrummen in een team samen met de opdrachtgever.

Hoe verloopt scrummen met de opdrachtgever?

Er wordt gewerkt met een multidisciplinair projectteam bestaande uit engineers van Post en Dekker en engineers van onze opdrachtgever.

Bij aanvang van het project worden er vaste rollen toegewezen:

 • De board > benoemt ‘de droom’, de klantwens. Benoemt wat we als team willen bereiken
 • Product Owner > Vertaalt de klantwensen en zet de grote lijnen uit wat er elke sprint gedaan wordt;
 • Senior engineer > houdt het overzicht over het complete werk en stuurt aan;
 • Scrum master > bewaakt of de scrumprocessen goed verlopen;
 • Scrum team > team van engineers die de technische uitwerking uitvoeren in nauwe samenwerking met de Senior Engineer.

Met scrummen werken we tijdens korte cycli genaamd sprints aan concrete tussenproducten. Gedurende deze sprints vinden er vaste bijeenkomsten plaats die het proces structuur geven, zoals dagelijkse stand ups en zogenaamde sprint demo’s. Tijdens deze demo’s wordt gepresenteerd wat de voortgang is, wat er de afgelopen sprint is gedaan en wat er in de volgende sprint op de planning staat.

Door deze methode toe te passen motiveer je het team en zorg je ervoor dat iedereen actief meedoet. Door als team elke 2 weken successen te boeken sprint je in kleine stappen efficiënt naar de eindstreep.

Wat zijn de grootste voordelen van scrummen?

Uiteraard zijn we bij Post en Dekker razend enthousiast over onze eigen inbreng van de scrum-methode. Dit is namelijk iets wat écht werkt voor ons. En onze opdrachtgevers. Wat zijn de grootste voordelen?

 • Betrokkenheid van stakeholders

Uit terugkoppeling van opdrachtgevers is gebleken dat door de intensieve betrokkenheid van de stakeholders er een grote acceptatie is voor het uiteindelijke eindproduct.

We laten elke 2 weken zien wat de sprint heeft opgeleverd in de sprint demo. In deze tijden kan dit mooi digitaal, binnen een halfuur is iedere stakeholder (die niet standaard in het projectteam zitten) up-to-date en kan iedereen gelijk weer verder. Zo houd je de lijnen kort zonder veel tijd de verspillen. Dat is pas efficiënt werken!

Tip: Lees ook ons blog over de samenwerking met Team Buhrs. 

 • De rol van de scrummaster

De scrummaster bewaakt of alle processen van het project én de samenwerking goed verlopen. De persoon die deze rol op zich neemt kijkt met een retrospectieve visie hoe de afgelopen periode is gegaan.

De scrummaster neemt het team hierin mee om onderling te bespreken wat beter kan en hoe het team zich kan verbeteren. Om zo goed mogelijk resultaat hieruit te behalen moet het team buiten de inhoud gaan staan en kritisch terugkijken op belangrijke punten.

Het grootste voordeel hiervan is dat de samenwerking optimaal is en kwaliteit gewaarborgd kan worden. Door continu bewust te zijn van verbeterpunten ga je écht voor het optimale resultaat.

 • Helderheid aan het begin van projecten

Bij Post en Dekker staat samenwerken met opdrachtgevers centraal. Bij aanvang van het project introduceren we deze manier van werken, maar wel op een manier die bij hen past. Zo hebben we voor elke opdrachtgever een maatwerk scrum-methode die voor iedereen fijn werkt.

Dit komt allemaal naar voren in de eerste meeting, de zogeheten up-to-speed sessie met alle betrokkenen van beide partijen. Hierin wordt onder andere het volgende besproken:

 • Op welke manier gaan we scrummen toepassen?
 • Welk overleg ritme gaan we creëren?
 • Wat is de verdeling van de scrumrollen?
 • Wat moet er opgeleverd worden?

Door bovenstaande punten te beantwoorden ontstaat er helderheid voor beide teams en voorkom je teleurstellingen. De scrum-methode loopt als een rode draad door onze projecten en geeft structuur en ritme wat ervaren wordt als een fijne manier van werken.

Veel mensen zijn niet bekend met scrummen. Bij Post en Dekker coachen we jou als opdrachtgever in deze manier van werken en passen we de methode aan waar nodig.

Meer over de scrum-methode

Wil je meer weten over scrummen of wil je je eigen ervaringen delen? Neem contact op met mij om eens te sparren.

Nieuwe call-to-action

Mark Kivit
Geschreven door Mark Kivit

Gerelateerde artikelen

LRH sorteermachine: Equinox en Post en Dekker slaan de handen ineen

Een verfrissende en pragmatische werkwijze. Tevreden over de gemaakte keuzes én voor herhaling vatbaar.Zo vatten Sander Voet...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 10 mei 2023
Samenwerken als één team - Onze samenwerking met Feadship| De Vries Scheepsbouw Makkum

Voor herhaling vatbaar, inspirerend en bevredigend. Zo denken Erik Schuitema van Feadship | De Vries Scheepsbouw Makkum en...

Nicoline Marselis
Door Nicoline Marselis - 5 september 2022
Link Magazine platform Smart Customization van start

Tijd voor iets nieuws met meer focus op verbinding tussen technologie, markt en mens! Samen met Yellax, IPL en MTA werkt Post...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 3 mei 2021