Meest recente blogartikel

Samenwerken als één team - Onze samenwerking met Feadship| De Vries Scheepsbouw Makkum

Nicoline Marselis
door Nicoline Marselis op 05-09-22

Blog samenwerking Post en Dekker Feadship en De Vries Scheepsbouw Makkum

Voor herhaling vatbaar, inspirerend en bevredigend. Zo denken Erik Schuitema van Feadship | De Vries Scheepsbouw Makkum en Steffen Park van Post en Dekker over hun samenwerking. Tijdens een gesprek deelden zij enthousiast hun ervaringen.

Prachtige luxe jachten. Dat is waar het bij Feadship | De Vries Scheepsbouw Makkum (DVM) om draait. Het bedrijf ontwerpt en bouwt superjachten. Custom, dus precies naar de wensen van de klant.

Veel engineering werk wordt door DVM zelf gedaan. Voor sommige projecten wordt externe expertise ingezet, zoals die van Ingenieursbureau Post en Dekker. De samenwerking is super goed bevallen. Dat blijkt wel uit de verhalen van Steffen en Erik

“Ik vond het verrassend hoeveel oplossingen er waren!”

Erik Schuitema, exterior manager van DVM, begint vol enthousiasme te vertellen: “In de verkennende fase kwam Post en Dekker gelijk al met een plan van aanpak. Ze dachten heel goed met ons mee. Hoe kunnen we het probleem samen oplossen?”

Het plan van aanpak bevatte alle belangrijke aspecten:

  • De design scope met alles wat wel én niet nodig is om succes te behalen.
  • Methodische conceptontwikkeling.
  • Een planning c.q. “Roadmap” met een overzichtelijke tijdlijn.
  • Een SCRUM-ritme met o.a. stand-ups, sprint planningen, demo’s en reviews.
  • Een risico-inventarisatie (om risico’s zoveel mogelijk uit te kunnen sluiten).
  • Proofs-of-concept (proefopstellingen om specifieke functies te testen en risico’s te verlagen).

"Eerst ontwierp Post en Dekker een groot aantal deeloplossingen voor ons. Ik vond het verrassend hoeveel oplossingen er waren! Uiteindelijk leidden enkele deeloplossingen tot concepten. De rest viel af. We toetsten ze op basis van gevoel, haalbaarheid en toepasbaarheid. Daarnaast gebruikte Post en Dekker speciale weegmodellen op basis van de specificaties.

Met de overgebleven deeloplossingen creëerde Post en Dekker een paar totaalconcepten. Zo kregen we een goed beeld van hoe het eruit zou komen te zien. Het ging tot onze verbeelding spreken. Ook al moest er nog wel wat aan geschaafd worden natuurlijk. En zo zijn we tot de uiteindelijke uitvoering gekomen.”

“Alles verliep in samenspraak. Samen stonden we erachter.”

Steffen Park, engineer bij Post en Dekker, vertelt verder: “Iedere branche, opdrachtgever, systeem, machine en opdracht is anders. Post en Dekker is goed in het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe oplossingen en systemen voor anderen. Hoe we dat aanvliegen? Binnen dit project hebben we gebruik gemaakt van 2 belangrijke hulpmiddelen: Scrummen en de Post en Dekker toolkit.”

Scrummen

“Dit is een methode waarmee we gestructureerd ritme aanbrengen in het project. Bovendien is het de ideale manier om alle belangrijke stakeholders erbij te betrekken. En om ze op de hoogte te houden van de projectontwikkelingen.”

Erik haakt in: “Over de scrum-methode ben ik erg te spreken. Het project werd opgedeeld in ‘sprints’ van 2 weken. Iedere 2 weken werden er nieuwe projectdoelen vastgesteld. Tijdens de 2-wekelijkse demo (presentatie) werden alle belanghebbenden bondig over de projectstatus geïnformeerd. Op duidelijke slides zag je in één oogopslag hoe het project ervoor stond. Een super gestructureerde en duidelijke werkmethode, die ik iedereen kan aanbevelen!”

Post en Dekker Toolkit

“Daarnaast gebruiken we de Post en Dekker toolkit.”, vertelt Steffen verder. “Dit is een toolkit waar onze jarenlange ervaring in samenkomt. Het bevat allerlei informatie en sjablonen waar we bij onze nieuwe projecten uit putten. Om te brainstormen, specificaties te bepalen, concepten te bedenken en te toetsen.

Ook bij dit Feadship-project waren deze tools erg waardevol. Daarbij verliep de samenwerking erg soepel. We opereerden echt als één team! Alles verliep in samenspraak: het ontwerpen en het nemen van beslissingen. Samen stonden we erachter.

Als externe partij moet je je altijd goed kunnen verantwoorden. Waarom maak je bepaalde keuzes? Is er akkoord voor deze keuzes? Hier word je eigenlijk een beetje toe gedwongen. Maar het houdt je ook scherp. Wij hechten daarom veel waarde aan kwaliteit. Wat we doen moet goed zijn en volgens de specificaties. Het totale plaatje moet kloppen. Hierbij hebben we ook veel aan proofs-of-concepts. Dat is een goed middel om vooraf opgestelde eisen of wensen te valideren.”

Erik vult aan: “De proofs-of-concept vond ik persoonlijk geweldig. We gebruikten bijvoorbeeld een proefopstelling om te bepalen of een vergrendeling sterk genoeg was. Ons gevoel werd bevestigd. We konden beter voor een andere oplossing kiezen. Met het prototype gingen we naar de klant. Binnen 5 minuten was de klant overtuigd. Geweldig toch?”

Steffen kijkt ook terug op de uitdagingen binnen het project: “Soms werd er wel wat van onze flexibiliteit gevraagd. Bij DVM worden de beslissingen bijvoorbeeld vaak over meerdere schijven genomen. Tsja, en dan verlopen de procedures soms wat stroperig. Gelukkig konden we daar goed op anticiperen. We zijn wel gewend om als flexibele schil te fungeren.”

Het resultaat van de samenwerking: een heel erg tevreden klant!

Een geslaagd project dus met een tevreden klant! Dat is waar het allemaal om draait, toch? Overigens zijn prototypes best uniek voor Post en Dekker. Opdrachten lenen zich hier niet altijd voor. Bijvoorbeeld als de uitwerkingen of productie van het project in de fabriek van de klant plaatsvindt. Onze engineers smulden daarom van dit project!

Wil je meer over dit project weten? Neem dan contact op met Steffen Park. Hij vertelt je graag over de projectuitdagingen en het resultaat. Natuurlijk legt hij je dan ook graag uit hoe Post en Dekker jouw organisatie kan helpen.

Maak kennis met Steffen Park - Post en Dekker

Lees meer over samenwerken met Post en Dekker:

Samenwerken van idee tot serie productie  | Onze samenwerking met Team Boon
Maak snelle ontwerpkeuzes met prototyping

Nicoline Marselis
Geschreven door Nicoline Marselis
Nicoline is sinds 2018 werkzaam bij Post en Dekker als Engineer. Na haar studie Industrial design engineering aan de TU Delft heeft zij ervaring opgedaan als product designer en design engineer. Nu ontwikkelt ze bij Post en Dekker slimme en flexibele productplatforms en andere innovaties voor de maakindustrie. Heeft u een uitdaging in system development? Nicoline helpt u graag verder! (020-468 08 39 | nicoline.marselis@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Wat is een zelfsturende organisatie?

Bij Post en Dekker geloven we dat werk meer kan zijn dan alleen taken uitvoeren. We omarmen een nieuwe manier van werken: de...

Remko de Jong
Door Remko de Jong - 16 januari 2025
LRH sorteermachine: Equinox en Post en Dekker slaan de handen ineen

Een verfrissende en pragmatische werkwijze. Tevreden over de gemaakte keuzes én voor herhaling vatbaar.Zo vatten Sander Voet...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 10 mei 2023