Meest recente blogartikel

Innovatie komt voort uit teamwork

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 13-10-16

 Innovatie komt door teamwork

De Nederlandse maakindustrie heeft een innovatief karakter. Dit komt onder andere doordat de ontwikkelketen open is. Er vindt veel samenwerking plaats tussen partijen die allemaal gespecialiseerd zijn in een deel van het proces.

Door samen te werken wordt er meer bereikt, doordat ideeën en nieuwe inzichten met elkaar gedeeld worden. Teamwork in de maakindustrie is noodzakelijk om te blijven innoveren.

Het belang van innovatie

Met de alsmaar toenemende concurrentie is het belangrijk om onderscheidend te blijven. Concurrentie op basis van prijs is vrijwel niet mogelijk door opkomende economieën zoals China en landen waar de lonen lager liggen. Om onderscheidend te blijven is het belangrijk om te blijven innoveren.

Dit onderscheid komt niet alleen van het ontwikkelen van nieuwe producten (productinnovatie), maar ook van het verbeteren en ontwikkelen van nieuwe productiemethoden en –processen (procesinnovatie).

Innovatie verbetert naast producten en processen ook de arbeidsproductiviteit en de service aan klanten. Dit heeft een hogere klanttevredenheid tot gevolg.

Innovatie in de maakindustrie

Nederland is een innovatief land. Volgens het European Innovation Scoreboard is Nederland sinds 2016 een leider op het gebied van innovatie.

Ook in de Nederlandse maakindustrie speelt innovatie een grote rol. Enerzijds omdat smart industry (de verregaande digitalisering van apparaten, productiemiddelen en organisaties) omarmd wordt, maar ook omdat er steeds meer samengewerkt wordt. Hierbij werken meerdere partijen, met ieder zijn eigen specialisme, samen met de eindklant aan innovatieve producten.

Het nut van een innovatiepartner

Door producten en processen steeds te optimaliseren bent u in staat uw positie op te markt te verstevigen en kunt u beter voldoen aan de klantvraag. Om de innovatie op peil te houden moet de R&D-afdeling continu blijven presteren. Het is daarom aan te raden om daarnaast gebruik te maken van een externe innovatiepartner.

Een goede partner op het gebied van innovatie kunt u zien als een extra schil op de R&D-afdeling. Ze kennen de gang van zaken rondom uw organisatie en omdat zij extern opereren heeft dit een aantal voordelen:

  • Zij hebben een frisse blik op uw organisatie en uw producten;
  • Zij zien nieuwe kansen die eerder verborgen bleven;
  • Zij zijn in staat om knelpunten op te lossen, doordat zij van een afstand meekijken;
  • Zij brengen vaak extra specialismen met zich mee.

Kortom, een externe innovatiepartner is een goede aanvulling op uw R&D-afdeling. Door samenwerken wordt er meer bereikt, met meer succes tot gevolg.

Het uitbesteden van development ten behoeve van innovatie

Als system developer voor de maakindustrie merken wij dat OEM’ers sterk zijn in het doen naar onderzoek en het bedenken van innovaties om producten nog effectiever en efficiënter te maken. De ontwikkeling van deze innovaties op grote schaal en de organisatie van de ontwikkelketen blijven vaak achter.

Om het innovatiepeil op niveau te houden is het mogelijk om een samenwerking aan te gaan met een partner die ondersteunt bij de ontwikkeling. Zij zorgen ervoor dat nieuwe ontwikkelingen in serie kunnen worden geproduceerd en zij maken de nieuwe ontwikkelketen inzichtelijk.

De samenwerking met een system developer heeft de volgende voordelen:

  • U kunt zich primair richten op research;
  • Innovaties volgen zich in een sneller tempo op;
  • Meer mogelijkheden om onderzoek te doen voordat nieuwe innovaties op de markt komen;
  • Een kortere time-to-market van nieuwe innovaties.


PostenDekker heeft ruime ervaring als system developer in de maakindustrie. Wij werken samen met verschillende organisaties waarvoor wij nieuwe business genereren. Bent u benieuwd? U leest het in de whitepaper Creating new business for OEM.

Creating new business for OEM

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

LRH sorteermachine: Equinox en Post en Dekker slaan de handen ineen

Een verfrissende en pragmatische werkwijze. Tevreden over de gemaakte keuzes én voor herhaling vatbaar.Zo vatten Sander Voet...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 10 mei 2023
Samenwerken als één team - Onze samenwerking met Feadship| De Vries Scheepsbouw Makkum

Voor herhaling vatbaar, inspirerend en bevredigend. Zo denken Erik Schuitema van Feadship | De Vries Scheepsbouw Makkum en...

Nicoline Marselis
Door Nicoline Marselis - 5 september 2022
Link Magazine platform Smart Customization van start

Tijd voor iets nieuws met meer focus op verbinding tussen technologie, markt en mens! Samen met Yellax, IPL en MTA werkt Post...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 3 mei 2021