Meest recente blogartikel

Maak snelle ontwerpkeuzes met prototyping

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 16-06-21

prototyping- wat is het en hoe maak je snelle ontwerpkeuzes?

Met onze hoge kwaliteit prototypes ondersteunen wij de klant met het doorlopen van verschillende fases door het ontwerpproces en helpen we met het maken van snelle keuzes. We vertellen je hoe wij prototyping inzetten en waar we het verschil maken.

Bij Post en Dekker zetten we prototyping in voor verschillende doeleinden. Zo gebruiken we het in de proof of concept fase tot aan een volledig werkend prototype dat bijna niet te onderscheiden is van het uiteindelijke eindproduct.

Zo beoordelen we het ontwerp op:

  • De mechanische werking;
  • Het uiterlijk;
  • De maakbaarheid – is het straks te realiseren?
  • De passing – passen alle onderdelen bij assemblage en montage wel in elkaar?

Daarnaast gebruiken we prototypes voor gebruikerstesten. De mensen die er later mee moeten werken kunnen zo een idee krijgen van de nieuwe producten en waardevolle feedback leveren die meegenomen wordt voor het eindontwerp. Naast een goed eindproduct is ook de acceptatie hoger dan wanneer er geen gebruik wordt gemaakt van prototypes.

Ook is een prototype van hoge kwaliteit een goed showmodel om de stakeholders te overtuigen van het ontwerp.

Wat voor verschillende tools gebruiken wij voor prototyping

Er zijn verschillende tools voor prototyping. Uiteraard is het mogelijk om vast te houden aan traditionele prototypes, zoals handgemaakte modellen. Voor snellere en nog betere proefmodellen kijken wij bij Post en Dekker vooral naar naar rapid prototyping, zoals 3D-printen.

In onze eigen werkplaats hebben we de beschikking over een 3D-printer en werken wij nauw samen met verschillende 3D-printpartners die met nog hogere kwaliteit kunnen printen.

Verder hebben we een uitgebreid netwerk aan partners waarmee we snel onderdelen kunnen laten maken. In onze workshop zijn we in staat om prototypes te assembleren en te testen.

Steeds vaker zetten we VR (virtual reality) in om (concept) ontwerpen te reviewen. VR kan een goed middel zijn om, ook in een vroeg stadium van het ontwerpproces, te ondersteunen.

Waarom kiezen voor prototyping met Post en Dekker?

Snel concepten kiezen en gelijk door met het ontwerpproces

Kies je voor prototyping met Post en Dekker? Dan kies je voor snelle keuzes maken. Wij helpen snel dankzij onze ervaringen en samenwerkingen. Wanneer onze klanten zelf een prototype maken is dit vaak kostbaar en kost veel tijd. Geef het dus uit handen.

Post en Dekker regelt het maken van een prototype helemaal zelf. Wij hebben niet te maken met ingewikkeld inkoopprocedures en werken intensief samen met leveranciers van de benodigde materialen.

Wij bestellen de materialen direct waardoor projecten geen vertraging oplopen. Dit scheelt in sommige gevallen tot wel 2 maanden in de uiteindelijke doorlooptijd van het project.

Hoge kwaliteit prototypes
Dankzij de grote diversiteit aan onze prototyping partners én onze eigen expertise kunnen we altijd aan de vraag voldoen.

Zo is het mogelijk om voor onze klanten verschillende methodes toe te passen van prototyping, zoals:

  • Metaalbewerking
  • Houtbewerking
  • Verschillende manieren van kunststof
  • Spuitgieten in kleine aantallen
  • Rubber gieten

Maak slimme ontwerpkeuzes met prototypes, bijvoorheeld prototypes met houtMet prototyping kan je toetsen of de producten naar wens zijn en passen binnen de rest van het projectPrototyping - maak een zelf 3D geprint model en maak snelle ontwerpkeuzesPrototyping in de praktijk

Met prototyping helpen wij klanten snel door verschillende fases van het ontwerpproces heen, zoals bij Concept in a Month het geval is.

Zo bieden we al aan het begin van het ontwerpproces een zelf 3D-geprint model aan, zodat onze klant snel een keuze kan maken om verder te gaan.

Wanneer een product concept is gekozen, wordt een prototype verder uitgewerkt in de juiste materiaalsoorten en details. Zo kunnen we direct testen uitvoeren of het product aan de juiste wensen en eisen voldoet en kan er waardevolle feedback ontvangen worden voor de volgende ontwerpfase.

De laatste stap is het laten gieten van een prototype dat bijna niet van het uiteindelijke eindproduct te onderscheiden is. Dit maakt het product voor onze klanten tastbaar en is de acceptatie uiteindelijk veel hoger dan wanneer er enkel een vage schets is gemaakt op de computer.

Al met al kunnen we zeggen dat het gebruik van prototyping bijdraagt aan het succesvol afronden van het ontwerpproces.

maak een prototype om te toetsen of het product aan de wensen en behoeften voldoetmaak jij al gebruik van prototypes? wij wel! zie hier een voorbeeld.Wij maken veelvuldig gebruik van prototyping dankzij de goede resultaten.

Prototyping tijdens Concept in a Month

Met Concept in a Month streven we naar snelle en effectieve conceptontwikkeling zonder onnodige vertragingen. Ook hier maken wij bij Post en Dekker veel gebruik van prototyping, omdat dit het keuzeproces aanzienlijk versnelt.

Ontdek meer over Concept in a Month en het gebruik van prototypes in ons casepanel:

Nieuwe call-to-action

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Samenwerken van idee tot serie productie  | Onze samenwerking met Team Boon

Na een intensieve samenwerking met Boon Edam is hetnieuwe modulaire draaideurenplatform eindelijk op de markt. Natuurlijk zijn...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 12 juli 2022
Post en Dekker en Yellax – Samen aan de slag voor de OEM’er

Samen sta je sterker en bereik je meer. Dat is hoe wij onze samenwerking met Yellax ervaren. Door de samenbundeling van onze...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 18 augustus 2021