Een zelfsturende organisatie. Geïnspireerd door het boek ‘Wat is zelfsturing’ van Frederic Laloux is Post en Dekker bezig zich te ontwikkelen tot een zelfsturende organisatie volgens het Cyaan principe.
Wat betekent dit voor Post en Dekker? Hoe ziet dit er in de praktijk eruit? En hoe ziet onze toekomst eruit als cyane organisatie? Ik vertel het je allemaal in dit artikel.
In 2023 bestaat Post en Dekker 25 jaar. Een belangrijke vraag ontstond: Hoe houden we Post en Dekker levend? Niet alleen voor de komende jaren, maar ook voor de volgende 25 jaar.
Geïnspireerd door verschillende verhalen is de transitie naar een cyane organisatie ontstaan. Ons uiteindelijke doel? Gelijkwaardig werken binnen Post en Dekker, waar we optimaal samenwerken in zelfsturende teams aan onze doelen.
Wat is Cyaan werken precies?
Om je een beter beeld te geven leg ik eerst uit wat cyaan werken inhoudt.
Cyaan werken is een nieuwe manier om een organisatie vorm te geven. Organisaties zijn volgens deze benadering zelfsturend, hebben een evolutionair doel en bestaat uit een team dat volledig zichzelf kan zijn.
Deze manier van werken heeft aspecten die we bij Post en Dekker al kenden. Het gaat alleen een stap verder in een richting die wij als toekomst zien.
Cyaan werken bij Post en Dekker
Hoewel de transitie nog in gang is, lichten wij graag toe hoe deze pijlers er uit zien in de ogen van Team Post en Dekker:
Zelfsturing
Een cyane organisatie gaat uit van gelijkwaardige relaties. Er is geen hiërarchie aanwezig en de teams zijn gelijk en dus ook zelfsturend.
We werkten al met zelfsturende projectteams, maar de interne organisatie leunde te veel op beslissingen van de directie. Om ‘fit for the future’ te zijn, moet de volledige organisatie zelfsturend worden. Naast de projectteams ontstaan er bijvoorbeeld het accounts-team, het communicatieteam en het interne-Wiki team.
We blijven hierbij uiteraard gebruik maken van de kennis en ervaring van eenieder, onder het motto:
“We zijn allemaal gelijkwaardig – maar we zijn niet gelijk. Maar daardoor vul je elkaar mooi aan.”
Heelheid
Je thuis voelen op het werk is niet altijd vanzelfsprekend. Bij cyane organisaties wordt dit juist erg gestimuleerd. Wanneer je je op je plaats voelt presteer je beter en profiteert jouw team en organisatie optimaal.
Bij Post en Dekker was dit al een belangrijk punt, maar met de transitie naar een cyane organisatie wordt het nog extra onderstreept.
Voorbeeld:
De functioneringsgesprekken worden gehouden aan de hand van een beoordeling die je zelf schrijft. Wat heb je gedaan en waar ben je trots op? Wat kan beter, wat kan ik meer leren? Waar wil je naar doorgroeien en wat heb je daarvoor nodig? Wat zijn jouw sterke kanten die je voor Post en Dekker in wilt zetten? Dit biedt een mooie leidraad om gesprekken te voeren, zowel met peers als met mensen die meer senior zijn dan jijzelf.
Die geven je feedback zodat je uiteindelijk in een eindgesprek met de voor jou meest geschikte persoon de beoordeling gezamenlijk kunt vastleggen.
Evolutionair doel
Een evolutionair doel gaat over de waarde die wordt geboden aan de wereld. Hierbij denk je als organisatie na over waar je naartoe wilt ontwikkelen. Wat drijft ons? Wie zijn we?
Onze kernwaarden hadden we al duidelijk, maar worden met ons evolutionaire doel nog meer onderstreept:
- Innoveren
- Elkaar en onze klanten helpen
- Samen beter worden
- Samen groeien
- Samen successen vieren.
Daarnaast is het klimaat, groene ontwikkelingen en duurzaamheid belangrijker dan ooit. Ook dit nemen we dus mee in onze kernwaarden: samen naar een duurzame wereld.
Cyaan werken: hoe komt dit terug in onze werkzaamheden?
Hoewel we nog bezig zijn met de transitie komt het cyaan werken al wel goed naar voren in onze dagelijkse werkzaamheden. Ik licht het toe aan de hand van een paar voorbeelden:
Doen waar je energie van krijgt
Je bent op je best als je doet waar je energie van krijgt. We stimuleren ons team om de projecten op te pakken waar ze energie van krijgen. Hiervoor maken we gebruik van de project-marktplaats pitch.
Hier worden nieuwe projecten gepitcht met achtergrondinformatie en welke capaciteit nodig is. Zie je een project niet zitten? Dan laat je hem varen. Het zelfstandig kiezen benadrukt een zelfsturende organisatie en zorgt uiteindelijk voor extra motivatie.
Ook wordt er meer beroep gedaan op de eigenschappen initiatief nemen en eigenaarschap. Zo ga je zelfstandig aan de slag met projecten. En is er een verbetering nodig? Maak dan een plan van aanpak over hoe we het wél gaan doen.
Inspraak en transparantie
Een andere belangrijke kernwaarde voor het nieuwe werken bij Post en Dekker is transparantie. Het is belangrijk dat iedereen weet wat er gaande is. Verder is er ook veel meer financiële transparantie. Hier werd nooit geheimzinnig over gedaan, maar het wordt nu meer actief gedeeld en besproken. Zo wordt het voor het team ook meer tastbaar waarvoor ze zich zo hard voor inspannen.
Adviesmethode
Wanneer er bij Post en Dekker iets verandert, willen we eerst de input van de rest van het team. Zo worden er niet zomaar belangrijke beslissingen genomen zonder dat iedereen op de hoogte is. We werken met polls om te peilen wat de mening is over bepaalde veranderingen.
Ook hier is altijd ruimte voor discussie, beslissingen nemen we samen.
Onze toekomst met cyaan werken
De organisatievorm is nog niet 100% zoals we willen, maar we hebben al mooie stappen gemaakt. De rest van team Post en Dekker is erg positief en vinden het een verfrissende manier van werken. Dit zie je vooral bij de jongere collega’s.
Wil je zelf werken als cyane organisatie? Een belangrijke tip die ik wil delen is dat je er voor de volle 100% voor moet gaan. Daarnaast moet je er niet te makkelijk over denken. Het is een groot traject dat loopt naast je huidige werkzaamheden.
Wil je eens sparren over deze manier van werken? Of wil je weten wat het betekent voor onze samenwerking? Laat het me weten en neem contact op!
P.S. Bevalt deze manier van werken jou? We zijn nog op zoek naar enthousiaste projectleiders om ons team te versterken. Bekijk onze vacature pagina of maak een afspraak met Joyce om te kijken of je bij ons team past!
Misschien vind je deze blogartikelen ook interessant: