Meest recente blogartikel

6 tips voor het opstellen van een engineering roadmap

Eelco Post
door Eelco Post op 07-02-25

6-tips-engineering-roadmap.jpg

Bij Post en Dekker begrijpen we dat een succesvolle projectplanning begint met een heldere visie. Je weet waar je naartoe wilt, maar hoe zorg je ervoor dat je die stip op de horizon vertaalt naar een concreet plan? Hoe verdeel je het werk effectief en houd je jouw team gemotiveerd? Het antwoord ligt in een goed doordachte engineering roadmap. In dit artikel nemen we je mee in de kracht van zo’n roadmap en delen we 6 tips waarmee jij direct aan de slag kunt.

 

De kracht van een engineering roadmap

Een engineering roadmap opstellen biedt overzicht, richting en motivatie. Het fungeert als een kompas voor jouw project en zorgt dat iedereen in het team begrijpt waar jullie naartoe werken. Wat maakt een roadmap zo krachtig?

  • Stimuleert samenwerking en inzicht: Een duidelijke roadmap maakt zichtbaar hoe individuele taken bijdragen aan het grote geheel. Hierdoor voelen teamleden zich meer betrokken en denken ze actiever mee.
  • Ondersteunt beslissingen: Dagelijks moeten er talloze keuzes worden gemaakt. Een roadmap helpt je ‘de juiste dingen doen’, door continu de grote lijnen te bewaken.
  • Faciliteert realistische planning: Met een roadmap schat je capaciteiten en budgetten beter in. Het wordt de rode draad in jouw projectplanning, van capaciteitsbeheer tot voortgangsrapportages.

Kortom, een engineering roadmap is een onmisbaar hulpmiddel voor het realiseren van een toekomstbestendige visie.


Verschil tussen een roadmap en een planning

Een roadmap opstellen is niet hetzelfde als een planning maken. Waar een planning zich richt op doorlooptijden, capaciteit en kwaliteit, draait een roadmap om de essentie van jouw visie. Het focust op risico’s verminderen, draagvlak creëren en de grote lijnen bewaken. Zie het als een strategisch kader dat richting geeft aan alle volgende stappen.

6 tips voor het opstellen van een engineering roadmap

Nu het concept en het belang van een engineering roadmap duidelijk is, volgen hier 6 tips voor het opstellen van een goede roadmap.

1. Start met het einddoel

Begin met de vraag: Wat willen we bereiken? Stel jezelf vragen als: “Welk probleem lossen we op?” en “Waarom is dit belangrijk?” Werk van daaruit terug. Maak onderscheid tussen bekende en onbekende factoren en prioriteer onzekerheden die je eerst wilt aanpakken. Zorg daarbij dat de grootste risico’s of onduidelijkheden op korte termijn worden ingepland en zaken met lage risico’s als laatste. Zo leg je een solide basis voor jouw roadmap.

2. Maak het visueel

Een goede roadmap past op één A3’tje. Visualiseer jouw visie en de belangrijkste stappen. Verrijk teksten en doelstellingen met conceptschetsen die de toekomstige situatie weergeven. Dit vergemakkelijkt het delen en bespreken met stakeholders.

3. Creëer draagvlak

Een roadmap is geen soloproject. Betrek jouw team, management en andere belanghebbenden vanaf het begin. Door gezamenlijk een roadmap op te stellen, zorg je voor draagvlak en integreer je diverse perspectieven. Dit versnelt de acceptatie en uitvoering van je plannen.

4. Houd de roadmap levend

Markten en technologieën veranderen snel. Zeker bij langere projecten van 1 tot 3 jaar is het belangrijk om regelmatig te checken of jouw roadmap nog aansluit bij de actuele situatie. Stel fundamentele uitgangspunten opnieuw vast en wees niet bang om koers te wijzigen als dat nodig is. Een flexibele roadmap voorkomt dat je achterblijft.

5. Werk in korte sprints

Langdurige projecten kunnen overweldigend zijn. Deel daarom je project op in korte sprints van 6 tot 8 weken. Dit maakt het werk overzichtelijk en houdt je team gemotiveerd. Door capaciteit en budget van een groot complex project te verdelen over meerdere kleine en beheersbare projecten wordt de kans van slagen aanzienlijk verhoogd. Aan de hand van korte termijn doelstellingen is voor iedereen duidelijk wat van hem of haar verwacht wordt en waar zij naar toe moeten werken. Kun je na korte sprints al (deel)resultaten opleveren? Dan versterk je direct de waarde voor klanten en stakeholders.

6. Identificeer kennis en middelen

Wat heb je nodig om je einddoel te bereiken? Breng vroegtijdig de behoefte aan kritische kennis, middelen en acceptatiepunten in kaart. Door deze elementen in je roadmap te verwerken, verklein je de kans op verrassingen en optimaliseer je je voorbereiding.

Een engineering-roadmap is een essentieel onderdeel van een integrale ontwerpstrategie bij Post en Dekker. Wil je hier meer over weten? Download dan onze whitepaper over Integraal modulair ontwerpen.

New Call-to-action

Eelco Post
Geschreven door Eelco Post
Eelco Post is medeoprichter van Post en Dekker. Al jarenlang staat Post en Dekker machinebouwers bij in het innoveren en ontwerpen van slimme, flexibele en innovatie productplatforms. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eelco legt het u graag uit!
(020-468 08 39 | Eelco@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Van theorie naar praktijk: Jasper’s stage bij Post en Dekker

Hoe is het om als stagiair mee te draaien binnen een innovatief ingenieursbureau? Jasper van der Spek, masterstudent...

Aleksandra Hrkic
Door Aleksandra Hrkic - 18 februari 2025
Post en Dekker werkt met partners aan VentilAid Pro

Het Coronavirus houdt Nederland en de rest van de wereld flink in zijn greep. Niet alleen zijn de effecten van de maatregelen...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 21 april 2020