Bij Post en Dekker zijn we dagelijks bezig met ontwikkelingen voor de maakindustrie, van veegwagens tot rookgasreinigingsinstallaties. Voor deze ontwikkelingen maken wij gebruik van verschillende tools, in de reeks ‘Onze toolbox’ geven wij een kijkje in onze keuken. Zo deelden wij eerder onze visie en werkwijze voor conceptontwikkeling en nu gaan we in op onze expertise wat betreft productconfiguratoren.
In het kort: Wat is de productconfigurator?
De productconfigurator is zoals de naam al doet vermoeden een configurator om producten samen te stellen uit vooraf gedefinieerde modules en opties. In een productconfigurator wordt eerst alle relevante data en kennis ingevoerd met betrekking tot het samenstellen van producten. Hierdoor kan er snel worden geschakeld als een klant komt met een productaanvraag en tevens wordt de kennis binnen de organisatie goed geborgd.
Voor een productconfigurator kunnen verschillende programma’s worden gebruikt. Excel is een erg flexibel en bruikbaar programma, maar loopt ook al snel tegen beperkingen aan op het gebied van overzichtelijkheid en beheerbaarheid. Het is aan te raden om gebruik te maken van een professioneel configuratiepakket. Hiermee is de data tevens beter beschermd.
De werking van de tool
Tijdens het ontwikkeltraject wordt de productconfigurator gevuld met alle modules en andere relevante data, kennis en opties voor de klant. Wanneer het ontwikkeltraject afgerond is en de klant met een productaanvraag komt kan er snel geschakeld worden.
In een interface worden diverse klantgerichte functionele en technische parameters ingevuld, waarmee vervolgens het product wordt samengesteld. Hierbij kan je, afhankelijk van het type product, denken aan bijvoorbeeld de capaciteit, type motoren, de kleur, etcetera.
De productconfigurator genereert een product dat opgebouwd is uit standaardmodules en onderdelen en eventueel een deel engineering-to-order onderdelen. Hiermee wordt heel eenvoudig een klantspecifiek product gerealiseerd.
De output van de ingevulde productconfigurator kan uit een grote hoeveelheid documenten bestaan, een offerte voor de klant, een 3d CAD model, een ‘bill of materials’ van de onderdelen die gemaakt of geassembleerd moeten worden, handleidingen, checklisten, et cetera.
Middenweg tussen maatwerk en eenheidsworst
De productconfigurator stelt ons in staat om de middenweg te vinden tussen maatwerk en standaard producten. Waar maatwerk veel tijd kost en duur is, zijn standaard producten erg gelimiteerd in opties die je de klant kunt aanbieden. Met de productconfigurator kunnen klantspecifieke orders worden gerealiseerd met een snelle doorlooptijd bestaande uit standaard modules en eventueel nog een klein stukje maatwerk.
Zet een productconfigurator organisatiebreed in
Ons advies is om een productconfigurator altijd organisatiebreed in te zetten. Door de tool beschikbaar te maken van sales tot werkvoorbereiding, zorg je ervoor dat deze breed gedragen wordt, er in alle stappen kosten bespaard worden en daarmee veel waarde toevoegt binnen jouw organisatie.
Hoe bereik je concurrentievoordeel door het inzetten van de productconfigurator en modulaire productfamilies? Download onze whitepaper voor meer informatie.