Meest recente blogartikel

Tools van de moderne engineer

Bart Hooyboer
door Bart Hooyboer op 10-11-16

Tools van de moderne engineer

De werkomgeving van een engineer verandert continu, waarbij in toenemende mate van die engineer wordt verwacht dat het een alleskunner en multitasker is. Daarnaast is de markt hongerig naar vernieuwing en vraagt om klantspecifieke oplossingen, het liefst een beetje snel. Hoe bolwerkt een moderne engineer deze druk en voldoet hij/zij aan de hoge verwachtingen?

De tools binnen handbereik

Wanneer 3D CAD-systemen de standaard zijn, ligt er een wereld open. Er is veel keuze, hieronder een greep uit de tools die voorhanden zijn:

Simuleren met SimScale

SimScale

Simscale is een webbased platform. Zelf-ontworpen 3D-modellen worden buiten de deur aan de hand van krachtige computers doorberekend. Simscale werkt volgens een abonnementstructuur. Hierbij ontvang je de software, simulatietijd en staat er een team van deskundigen voor je klaar. En om je snel up & running te krijgen zijn online cursussen en voorbeeldcases inbegrepen.

Als gebruiker zit je hierdoor niet vast aan hoge hardware- en software-investeringen die door het beperkte gebruik niet altijd volledig aan de klant kunnen worden doorberekend. Simscale neemt dus voor uw klant een financiële drempel weg.

De voor- en nadelen van Simscale:

+ Lage investeringskosten
+ Lage systeembezetting
+ Groot bereik van discplines
- Kan conflicteren met privacybeleid van de organisatie

Handscanner

Handscanner

Omdat tijd kostbaar is en de deadline altijd dichterbij is dan je zou willen, probeer je als engineer zo efficiënt mogelijk te werken. En als je de mogelijkheid hebt om een apparaat voor je te laten werken, dan grijp je die kans uiteraard met beide handen aan.

Een 3D-laserscanner of handscanner is een krachtige tool om een omgeving of samenstelling in relatief korte tijd naar 3D-ontwerp te converteren. Een scanopdracht kun je zelf doen of volledig uitbesteden.

Bij Post en Dekker hebben we het toegepast om een behuizing te ontwerpen rondom een bestaand motorcompartiment van een veegmachine. Na het scannen konden we al snel starten met het herontwerp van het frame.

De voor- en nadelen van handscannen:

+ Kostenbesparend
+ Snelle doorlooptijd
+ Verbazingwekkend nauwkeurig

- Scanner herkent geen losse onderdelen in een samenstelling
- Industriële handscanners zijn prijzig
- Verdiepen in de markt neemt tijd in beslag.

3D-printer

3D Printer

Post en Dekker heeft de beschikking over een 3D-printer. Zo kunnen eenvoudige en complexe zaken in-huis geproduceerd worden. End at is handig om bijvoorbeeld een werkingsprincipe uit te werken en te testen. Ook werken wij samen met bedrijven die metalen onderdelen kunnen printen. De technieken worden steeds beter en de kosten zijn interessant in vergelijking met conventionele productiemethoden zoals frezen en draaien. Er zijn steeds meer materialen op deze manier in 3D te printen.

De voor- en nadelen van 3D-printen:

+ Kosten besparend
+ Snelle doorlooptijd

+ Ontwerp in-huis produceren
- Materiaaleigenschappen
- Kleine series

Scrumwise vergadersoftware

Scrumwise vergadersoftware

Scrum is een flexibele manier om producten te ontwikkelen. Er wordt gewerkt in multidisciplinaire teams die in korte, even lange sprints werkende producten opleveren.

Met webbased software van scrumwise wordt het mogelijk om projectteams samen te stellen en (zelfs op afstand) up-to-date te houden. Vaak zitten engineers van Post en Dekker op verschillende projecten en verschillende locaties. Deze software maakt het mogelijk om achter elke pc betrokken te blijven en taken uit te voeren en af te vinken.

De voor- en nadelen van Scrumwise:

+ Kostenbesparend
+ Web-based, geen vast station nodig
+ Heldere taakverdeling
- Even wennen aan manier van werken

Bij Post en Dekker maken wij op dagelijkste basis gebruik van bovenstaande tools. We veranderen mee met de markt en we passen ons eenvoudig aan. Meer weten over onze organisatie en werkwijze? Download de whitepaper Creating new business for OEM.

Creating new business for OEM

Bart Hooyboer
Geschreven door Bart Hooyboer
Bart is een gedreven senior design engineer met ruim 13 jaar ervaring. Hij is verantwoordelijk voor het projectmatig uitvoeren van concept- en basic engineering tot detail engineering en -realisatie. Daarnaast voert hij analyses uit (o.a. EEM, FMEA en risicoanalyses). Bart kenmerkt zich als doelmatig, analytisch, sociaal en kwaliteitsgericht. Daarnaast beschikt Bart over een gezonde dosis humor. (020-4680839 | bart@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Post en Dekker werkt met partners aan VentilAid Pro

Het Coronavirus houdt Nederland en de rest van de wereld flink in zijn greep. Niet alleen zijn de effecten van de maatregelen...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 21 april 2020
Hoe we de acceptatie bij ontwikkelingen vergroten met VR

De toepassing van VR, oftewel virtual reality, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook bij Post en Dekker maken wij hier...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 23 mei 2019
Onze toolbox: conceptontwikkeling – van niets naar iets

Vanuit de serie 'Onze toolbox' delen we ditmaal onze visie en werkwijze ten aanzien van conceptstudie en -ontwikkeling.

Binnen

Nicoline Marselis
Door Nicoline Marselis - 13 maart 2019