Meest recente blogartikel

4 indicatoren voor resultaat uit value engineering

Ruben Hoogerwerf
door Ruben Hoogerwerf op 09-05-17

Resultaat value engineering

Integrale value engineering is een methode om uw kostprijs te reduceren met behoud van de marktwaarde van uw product. Maar hoe bepaalt u of value engineering interessant is voor uw organisatie?

In dit artikel beschrijf ik welke typische factoren kunnen indiceren dat value engineering kan leiden tot potentieel grote besparingen of optimalisaties.

Value engineering is een onderdeel van het integrale ontwerpproces van een product. Bij herontwerp is een waarde-analyse voorafgaand aan het value engineering-proces noodzakelijk. Deze waarde-analyse gebeurt op basis van bestaande of gerealiseerde producten en kan zo aan de basis staan van value engineering. 

Het is lastig te voorspellen wat waarde-analyse en value engineering onder de streep opleveren. Dit is afhankelijk van een groot aantal factoren, hieronder vier typische indicatoren beschreven:

1) De leeftijd van een huidig ontwerp 

Een ontwerp van 10 tot 15 jaar oud is opgezet op basis van materialen en productiemethoden conform de toenmalige stand der techniek. Het afgelopen decennium zijn nieuwe materialen en productietechnieken ontwikkeld en zijn prijsniveau’s en technische mogelijkheden sterk veranderd. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • De inzetbaarheid en kwaliteit van lasersnijden voor plaatwerk en buis;
  • Het gebruik van volledig geautomatiseerde las/bewerking-stations om sneller en goedkoper, maar ook kwalitatief betere resultaten te leveren;
  • Composiete materialen, maar ook betere verkrijgbaarheid van prijsniveaus van technisch hoogwaardige legeringen en polymeren;
  • De nauwkeurigheid en inzetbaarheid van simulatie-, FEM- en ontwerpoptimalisatie-software.

Vandaag de dag worden andere ontwerpkeuzes gemaakt dan 10 jaar geleden. Ook is het mogelijk efficiënter te ontwerpen met gebruik van softwaretools. Leeftijd is dus een prima indicator voor mogelijke besparingen of optimalisatie.

2) Onderhoud van de supply chain

De hiervoor genoemde ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor de prijsniveaus, levertijden en verkrijgbaarheid van materialen en onderdelen. Globalisering zorgt ervoor dat andere bronnen of producenten toegankelijk en concurrerend zijn geworden. Onderdelen of halffabricaten welke al jaren bij dezelfde leverancier tegen dezelfde condities worden afgenomen, hebben logischerwijs de potentie om een besparing op te leveren bij value engineering.

Productieaantallen veranderen gedurende de hele levenscyclus. Bij een slecht onderhouden supply chain zie je vaak dat prijzen nog steeds gebaseerd zijn op de aantallen kort na de introductie van een product. Goede afspraken met de juiste leveranciers, gebaseerd op actuele aantallen en optimaal afgestemd op lead-times, voorraden en logistiek kunnen een groot verschil maken. Ook het heroverwegen van Make-or-Buy strategieën van tijd tot tijd zijn de moeite waard.

3) Veranderingen in marktvraag 

Normaliter wordt bij het ontwikkelen van een nieuw product een inschatting gemaakt van de beoogde productieaantallen. Gebaseerd op deze aantallen, maar vaak ook op beschikbaar ontwikkelbudget en beoogde verkoopprijs, wordt de gewenste FKP geïnterpoleerd. Na goedkeuring wordt een product ontworpen, zodat het qua productietechnieken kwaliteit en kosten zo optimaal mogelijk aansluit op de beoogde aantallen. Als de marktvraag naar verloop van tijd afwijkt t.o.v. de prognoses komt kan dit komen door kan het verstandig zijn de gemaakte ontwerpkeuzes te heroverwegen.

 4) Veranderingen in processen 

Veranderingen in het salesproces, maar ook in operationele of logistieke processen kunnen aanleiding zijn voor grote besparingen door integrale value engineering. Ook hier geldt dat deze zaken stuk voor stuk meegenomen zouden moeten zijn in de integrale modulaire ontwikkeling van een product. Wijzigingen in verkoopkanalen of distributeursnetwerken kunnen invloed hebben op marges en verkochte uitvoeringen/opties.

Of de verkochte producten binnen de standaard vallen of als ‘special’ het operationele proces doorlopen, maakt nogal een verschil. Vanzelfsprekend geldt dit ook voor het logistieke proces. Hoe je om kunt gaan met voorraden en doorlooptijden ligt deels vast in het ontwerp van een product. Je doet er dus vaak goed aan om je product aan te passen als je je logistieke proces hierop wil optimaliseren, of andersom.

Wilt u alles te weten komen over Value Engineering? Download dan hieronder de whitepaper!

Integrale value engineering

 

 

Ruben Hoogerwerf
Geschreven door Ruben Hoogerwerf
Ruben Hoogerwerf is projectleider bij Post en Dekker. Met zijn achtergrond in werktuigbouwkunde en 13 jaar ervaring in productontwikkeling helpt hij klanten om ideeën om te zetten verkoopbare, winstgevende producten. Ruben heeft een passie voor het organiseren van productontwikkelingstrajecten en optimaliseren van workflows. Hij adviseert u graag over hoe u uw idee succesvol tot leven kan laten komen!
(020-4680839 | Ruben@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Post en Dekker werkt met partners aan VentilAid Pro

Het Coronavirus houdt Nederland en de rest van de wereld flink in zijn greep. Niet alleen zijn de effecten van de maatregelen...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 21 april 2020
Hoe we de acceptatie bij ontwikkelingen vergroten met VR

De toepassing van VR, oftewel virtual reality, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook bij Post en Dekker maken wij hier...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 23 mei 2019
Onze toolbox: conceptontwikkeling – van niets naar iets

Vanuit de serie 'Onze toolbox' delen we ditmaal onze visie en werkwijze ten aanzien van conceptstudie en -ontwikkeling.

Binnen

Nicoline Marselis
Door Nicoline Marselis - 13 maart 2019