Bij Post en Dekker merken we dat veel OEM’ers met vergelijkbare vragen en uitdagingen worstelen. De oplossing voor deze vraagstukken ligt vaak in Configure-to-Order of Smart Customization. Onze ervaringen uit eerdere workshops en rondetafels laten duidelijk zien wat ondernemers motiveert om met Configure-to-Order aan de slag te gaan, maar ook welke obstakels zij daarbij tegenkomen. Configure-to-Order (CtO) biedt OEM-organisaties tal van voordelen, maar brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee.
Belangrijkste drivers voor Configure-to-Order
Configure-to-Order wordt vooral ingezet om een kortere doorlooptijd voor producten te realiseren. OEM’ers kiezen vaak voor CtO om kosten te besparen en om de voorspelbaarheid in het orderverloop te vergroten.
Dit zijn enkele voordelen die OEM’ers aanhalen als drijfveren om van Engineering-to-Order naar Configure-to-Order over te stappen:
- Minder tijd nodig om orders te verwerken in engineering;
- Voorsprong op concurrenten door de snelheid van ontwikkeling;
- Kennisborging - Het automatiseren van kennis die nodig is om een klant specifiek ontwerp samen te stellen;
- Faalkosten reduceren - Door bij elke order gebruik te maken van dezelfde kennis en modules werk je met een hogere kwaliteit aan informatie;
- Strategisch inkopen - door meer voorspelbaarheid kunnen OEM’ers strategisch beter inkopen;
- Meer functionaliteit tegen lagere kosten;
- Kortere Time-To-Market van verder door ontwikkelen van modules en functionaliteit.
De drempels bij Configure-to-Order
Ondanks de motivatie voor Configure-to-Order, ervaren OEM’ers vaak obstakels die hen kunnen tegenhouden in de transitie of het succes van CtO-projecten. Veel voorkomende drempels zijn:
- Gebrek aan consensus binnen het bedrijf over doelen en randvoorwaarden. Voor het starten met Configure-to-Order is het van groot belang dat alle neuzen dezelfde kant op staan;
- Ontbreken van een helder actieplan om Configure-to-Order effectief in te voeren. We zien dat CtO een integrale aanpak vergt. Dit maakt het een helder actieplan waarbij het informeren van alle deelnemers belangrijk is;
- Onduidelijke visie over wat CtO binnen de organisatie moet bereiken;
- Competenties die niet volledig aanwezig zijn voor een succesvolle implementatie;
- Ontbrekende middelen of een onvoldoende gevoel van urgentie binnen het bedrijf.
- Bang om flexibiliteit en motivatie van werknemers te verliezen door eentonige werkzaamheden.
Het Managing Complex Change Model van Knoster wordt bij Post en Dekker gebruikt om complexe veranderingen te managen.
Groei verder met Post en Dekker
Maak gebruik van onze toolkit en meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van CtO projecten en kom in gesprek met ons. Vraag een Quick Scan Smart Customization aan en ontdek hoe wij kunnen bijdragen aan de groeistrategie van jouw organisatie.