Meest recente blogartikel

Drivers en drempels bij Configure-to-Order

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 15-12-20

Bij Post en Dekker denken wij graag actief met je mee. Dit doen wij door oplossingen te bieden op het moment dat jij die als OEM’er nodig hebt.

Een manier om dit te doen is het organiseren van een Digitale Ronde Tafel. Tijdens een Digitale Ronde Tafel delen OEM’ers hun ervaring met Smart Customization binnen hun eigen organisatie en vullen wij aan met onze kennis en ervaring wat betreft het implementeren van Smart Customization bij toonaangevende OEM’ers in heel Nederland.

In de afgelopen sessies is duidelijk naar voren gekomen wat ondernemers motiveert om te starten met Configure-to-Order of Modulair ontwerpen; wat zijn de belangrijke drivers voor CtO. Uiteraard is er ook aandacht besteed aan de uitdagingen die dit met zich meebrengt: de drempels.

In dit blog lichten we de grootste drivers en drempels toe die spelen bij OEM’ers en ontdek je of deelnemen aan een digitale ronde tafel ook iets voor jou is.

Digitale Ronde Tafel: Wat houdt het in?

Onder onze klanten hebben wij gemerkt dat er vragen spelen bij OEM’ers die veel raakvlakken met elkaar hebben. Het antwoord bij het oplossen van deze vragen ligt in veel gevallen bij Configure-to-Order of Smart Customization.

Met de Digitale Ronde Tafel delen wij onze kennis met OEM’ers die met deze vragen zitten. Zo gaan we in de ronde tafel in gesprek met managementleden en productmanagers van OEM-organisaties over hun drivers en drempels. Dit helpt met het schetsen van kansen en het zetten van stappen om Configure-to-Order een succes te maken.

Belangrijkste drivers voor Configure-to-Order

Configure-to-Order wordt vooral ingezet om een kortere doorlooptijd voor producten te realiseren. Verder is het belangrijk voor OEM’ers om kosten te besparen en is de voorspelbaarheid in het orderverloop een belangrijke reden om van Engineering-to-Order naar Configure-to-Order over te stappen.

Andere redenen zijn:

  • Minder tijd nodig om orders te verwerken in engineering;
  • Voorsprong op concurrenten door de snelheid van ontwikkeling;
  • Kennisborging - Het automatiseren van kennis die nodig is om een klant specifiek ontwerp samen te stellen;
  • Faalkosten reduceren - Door bij elke order gebruik te maken van dezelfde kennis en modules werk je met een hogere kwaliteit aan informatie;
  • Strategisch inkopen - door meer voorspelbaarheid kunnen OEM’ers strategisch beter inkopen;
  • Meer functionaliteit tegen lagere kosten;
  • Kortere Time-To-Market van verder door ontwikkelen van modules en functionaliteit.

De drempels bij Configure-to-Order

De motivatie voor Configure-to-Order is vaak duidelijk aanwezig. Toch komen OEM’ers drempels tegen die hen belemmeren de eerste stap te nemen of succesvol door te gaan met de transitie naar Configure-to-Order en het opzetten van modulaire productfamilies.”

Het Managing Complex Change Model van Knoster wordt bij Post en Dekker gebruikt om complexe veranderingen te managen.

Wat opvalt is dat veel projectleiders te kampen hebben met een ongedefinieerd actieplan en een gebrek aan consensus. Voor het starten met Configure-to-Order is het van groot belang dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Gebrek aan consensus zit hem vaak in; ‘wat willen we bereiken en welke randvoorwaarden zijn daarvoor nodig, is onze organisatie er klaar voor’?

Een actieplan is in veel gevallen onvoldoende doordacht. We zien dat CtO een integrale aanpak vergt. Dit maakt het een helder actieplan waarbij het informeren van alle deelnemers belangrijk is.

Vaak is het voor de projectteams niet helder wat er bereikt moet worden met Configure-to-Order. Verder geven OEM’ers aan dat sommige benodigde competenties niet gehaald worden en de juiste visie ontbreekt. In een enkel geval ontbreekt het aan de juiste middelen om effectief Configure-to-Order in te zetten of is er niet genoeg urgentie binnen het bedrijf om het door te zetten.

Groei verder met Post en Dekker

Maak gebruik van onze toolkit en meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van CtO projecten en kom in gesprek met ons. Vraag een Quick scan Smart Customization aan of neem deel aan een Digitale Ronde Tafel.

Download de quickscan
Schrijf je in voor de digitale ronde tafel van februari of maart! 

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Post en Dekker en Yellax – Samen aan de slag voor de OEM’er

Samen sta je sterker en bereik je meer. Dat is hoe wij onze samenwerking met Yellax ervaren. Door de samenbundeling van onze...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 18 augustus 2021
Link Magazine platform Smart Customization van start

Tijd voor iets nieuws met meer focus op verbinding tussen technologie, markt en mens! Samen met Yellax, IPL en MTA werkt Post...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 3 mei 2021