Meest recente blogartikel

Hoe borgt u innovatie in tijden van drukte?

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 11-07-18

samenwerken

De Nederlandse OEM’er is druk. Ondanks dat een organisatie een duidelijke visie heeft en ‘groot durft te denken’, kan de drukte van de dag innovatie tegenhouden. Anders gezegd, de drukte belemmert doorontwikkeling van een technologie.

Eerder schreef ik al over de voordelen van het samenwerken met een system developer zoals Post en Dekker. In dit artikel ga ik verder in op een dergelijke samenwerking tussen OEM’er en system developer eruit kan zien.Zonder innovatie zal de toenemende concurrentie het gaan winnen. Het is dus, hoe druk u ook bent, belangrijk de focus te behouden op de doorontwikkeling van uw technologie(n). Een oplossing voor het continueren van vooruitgang en borgen van innovatie is het zoeken van de samenwerking met een system developer.

Vaak zien we dat het verrichten van gedegen onderzoek de OEM’er wel lukt en ook het stuk orderengineering past in de drukke agenda. ‘’We moeten immers blijven ontwikkelen’’, is daarbij een veelgehoord argument. En zelfs aansturen en software-implementatie en -configuratie lukt soms nog. Maar daarna stokt het proces vaak. Het is daarom niet erg hulp van buiten in te roepen, hulp in de vorm van een flexibele, externe engineeringsschil.

Hoe een samenwerking eruit kan zien

Om te blijven ontwikkelen is samenwerking dus key. Bij Post en Dekker zoeken wij bij innovatie- en ontwikkeltrajecten een samenwerking volgens een flexibele verdeling Dat wil zeggen dat wij het proces voor een deel overnemen en zo de OEM’er ontlasten. En dat gedurende het ontwikkel project kunnen aanpassen naar gelang de inhoud van de sprint en de beschikbare capaciteit van de OEM-er en van ons. Zo kan deze verdeling schuiven van 40%-60% naar bijvoorbeeld 20%-80%.

Tijdens de samenwerking wordt het project in fasen verdeeld en volgens een scum-methodische wijze worden de taken verdeeld. Dit gebeurt periodiek, bij voorkeur eens in de vier tot acht weken. De duur van een periode tussen het samenkomen en sturen is uiteraard afhankelijk van het type ontwikkeltraject en de duur van de diverse fasen.

Een stuurgroep, ook wel projectboard genoemd, bestaat vrijwel altijd en idealiter uit de system developer (projectleider) en vanuit de klant een productmanager en een technisch manager. Deze groep start met het bepalen van het einddoel, de stip aan de horizon waar naar toegewerkt wordt. En dus in sprints van vier tot acht weken. Ieder periodiek samenkomen wordt ingevuld met een evaluatie van de sprint en het bepalen van nieuwe tussentijdse doelen. Tijdens dit overleg worden ook de tussentijdse taken verdeeld aan het team van engineers. Belangrijk hierbij is dat de stappen klein worden gehouden, zo blijven de sprints beheersbaar en goed te sturen.

Het project wordt gemonitord en gestuurd aan de hand van eigen project management software gecombineerd met een gedigitaliseerd scrumtraject. We proberen hierbij zoveel mogelijk Agile te werken.

De voordelen van samenwerken

Om de kracht van samenwerken nog eens te benadrukken heb ik enkele belangrijke voordelen op een rij gezet:

  • De system developer werkt gestructureerd en is dagelijks bezig met system development.
  • Een goede system developer weet risico’s beter en sneller weet te reduceren. Dit verkort de time-to-market.
  • Wanneer je samenwerkt met een system developer bundel je krachten en verkort je de doorlooptijd van de onwikkelketen. Ook de kwaliteit neemt toe, omdat de OEM-er constant wordt uitgedaagd buiten vaste paden te treden.
  • De system developer levert nieuwe ideeën en werkt deze uit. Vanuit het idee, de technologie of innovatie van de klant gaan wij aan de slag om binnen tijd en budget de marktvraag in te vullen vanuit een integrale, gestructureerde aanpak. Hierbij is het belangrijk om goed de eisen van alle alle belanghebbenden scherp in beeld te krijgen.
  • De system developer organiseert de inbreng van alle stakeholders op het juiste moment in het ontwikkelproject.
  • De system developer maakt het concept marktklaar en bereidt de organisatie operationeel voor. Ook helpt ze bij implementatie en acceptatie.

Benieuwd naar onze visie, werkwijzen en manier van denken? Download dan onderstaande whitepaper.

Creating new business for OEM

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Post en Dekker werkt met partners aan VentilAid Pro

Het Coronavirus houdt Nederland en de rest van de wereld flink in zijn greep. Niet alleen zijn de effecten van de maatregelen...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 21 april 2020
Hoe we de acceptatie bij ontwikkelingen vergroten met VR

De toepassing van VR, oftewel virtual reality, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook bij Post en Dekker maken wij hier...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 23 mei 2019
Onze toolbox: conceptontwikkeling – van niets naar iets

Vanuit de serie 'Onze toolbox' delen we ditmaal onze visie en werkwijze ten aanzien van conceptstudie en -ontwikkeling.

Binnen

Nicoline Marselis
Door Nicoline Marselis - 13 maart 2019