Meest recente blogartikel

Elimineren van risico’s in System Development

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 04-12-18

Roadmap

Post en Dekker ontwikkelt innovaties voor organisaties in de maakindustrie. Vanuit ons Bridging the Challenge programma hebben wij een roadmap voor system development ontwikkeld.

Gedurende het doorlopen van de roadmap, het ontwerpen en ontwikkelen van een innovatie of systeem, zijn wij als system developers bezig risico’s te beperken en waar mogelijk te elimineren. In dit artikel leg ik uit waarom dit belangrijk is en welke tools wij daarvoor inzetten.

De ontwerp- en ontwikkelfase bevat alle ontwikkelactiviteiten die ondernomen worden voor het ontwikkelen van slimme, flexibele productplatforms. Tijdens deze fase leggen wij focus op het elimineren van risico’s.

Risico’s die kunnen optreden zijn vaak erg divers en verschillen qua grootte. Enkele voorbeelden van vragen rondom risico’s:

  • We willen het op een bepaalde manier gaan produceren maar kan dat wel?
  • We willen een werkingsprincipe toepassen, maar is dat mogelijk?
  • We hebben nog geen eerdere data op een ontwerpissue, welke stappen moeten we ondernemen om inzicht te krijgen?


Onze aanpak voor het verminderen en wegnemen van risico’s

De roadmap legt focus op het elimineren van risico’s en vergroten van de acceptatie bij de stakeholders. Technische risico’s worden geïdentificeerd en in sprints ontwikkeld tot proof of concepts. De risicoanalyse op een project is feitelijk een constante activiteit en vormt steeds weer de basis voor het inrichten van diverse sprints.

We bekijken aan de hand van de roadmap eerst de functies, subfuncties en risico’s. Dan zorgen we dat we eerst de grootste risico’s wegnemen. Zo gaan we het project roadmappen en vergroten we het implementatiesucces in de markt. Dus de grote of belangrijke risico’s lichten we uit en pakken aan in de eerste sprints.

Bij het eindigen van elke sprint stellen we ons de vraag of het risico daadwerkelijk is verminderd of geëlimineerd. Daarnaast kijken we direct verder naar welke risico’s verder van invloed zijn om dat eerdere (of nieuwe) grote risico aan te pakken. Vroeger was dit anders. Toen werd per fase een onderdeel ontwikkeld en kwamen de risico’s dan pas aan het licht. Nu wordt er in het begin al gekeken naar risico’s over het hele project en proberen de risico’s al direct aan te pakken.  

Enkele tools uitgelicht

Voor de concept-, basic- en detail-engineering wordt er geput uit een uitgebreide set aan ontwerp tools om het ontwikkel proces efficient en effectief te laten verlopen. 3D printen en testen van concepten in een vroeg stadium, digitale product analyses en simulaties aan de hand van VR zijn hier voorbeelden van.

Om te risico’s weg te nemen hebben we enkele tools tot onze beschikking. Graag licht ik er enkele uit.

  • Prototype configurator
    Kunnen we met dit platform of ontwerp de verwachte marktvraag aan? Deze vraag kan getoetst worden in de configurator. Hier kunnen scenario’s aan klantwens worden ingevuld. Hiermee kunnen bijvoorbeeld salesrisico’s worden weggenomen.

  • 3D Printing
    Als het gaat om het toetsen van werkingsprincipes kunnen we 3D printen. Post en Dekker heeft een 3D printer in house, zodat we dit altijd en op ieder moment kunnen toepassen.

  • Virtual Reality
    Een ontwerp is ook te reviewen en te testen op werking in de virtual reality ruimte. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het proces van assemblage, met een virtuele simulatie is goed te zien of en hoe dit wel/niet werkt.

  • Reguliere engineeringstools
    We hebben een moderne toolkit met middelen om risico’s te beperken. Dit zijn onder andere:
    • Calculaties maken, zoals een eindige elementen methode berekening.
    • Bewegingsanalyses maken en uitvoeren in 3D of virtueel.

De roadmap neemt dus risico’s weg en richt zich zo op het efficient en effectief ontwikkelen, testen en ‘marktklaar’ maken van modulaire productfamilies die voldoen aan uiteenlopende klantspecifieke markteisen. Zo komen we tot een integraal en modulair productontwerp dat is afgestemd op het businessproces én de supply chain van de OEM’er.

Wilt u meer weten over de roadmap en hoe deze er bij Post en Dekker uit ziet? Download dan onze factsheet Roadmap voor Innovatie. Hierin beschrijven wij de hoofdlijnen van onze roadmap. Zo ziet u snel hoe wij de roadmap zien en toepassen.

New Call-to-action

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Post en Dekker werkt met partners aan VentilAid Pro

Het Coronavirus houdt Nederland en de rest van de wereld flink in zijn greep. Niet alleen zijn de effecten van de maatregelen...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 21 april 2020
Hoe we de acceptatie bij ontwikkelingen vergroten met VR

De toepassing van VR, oftewel virtual reality, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook bij Post en Dekker maken wij hier...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 23 mei 2019
Onze toolbox: conceptontwikkeling – van niets naar iets

Vanuit de serie 'Onze toolbox' delen we ditmaal onze visie en werkwijze ten aanzien van conceptstudie en -ontwikkeling.

Binnen

Nicoline Marselis
Door Nicoline Marselis - 13 maart 2019