De maakindustrie in Nederland is, naast een grote bron van werkgelegenheid, ook belangrijk bij het herstel van de economie. Daarnaast zijn bedrijven in de Nederlandse maakindustrie ambitieus en heeft een groot deel groeiplannen. Kortom: de Nederlandse maakindustrie floreert. Tijd om een blik te werpen op de toekomst.
Het behoud van het kennisniveau
Onze maakindustrie kenmerkt zich door een hoog kennisniveau. Om dit wereldwijd onderscheidende vermogen te behouden is het noodzakelijk dat het kennisniveau op peil gehouden wordt door hierin te investeren.
Het behoud van kennis zit hem in de samenwerking. Enerzijds is dit de samenwerking met universiteiten en technische instituten en anderzijds is de samenwerking tussen verschillende toeleveranciers. De kleinschaligheid van de maakindustrie in Nederland zorgt ervoor dat de drempel op onderlinge kennisdeling laag blijft.
Het samenwerken tussen verschillende organisaties gebeurt steeds vaker. R&D, sales en service blijven zij zelfstandig uitvoeren, maar de rest doen zij met andere leveranciers. Dit heeft een grotere focus op productontwikkeling en kortere levertijd tot gevolg.
Download de whitepaper 'Integraal modulair ontwerpen'.
Duurzaamheid
Op het gebied van duurzaamheid loopt de Nederlandse maakindustrie voorop. Klimaatverandering en schaarste in grondstoffen, energie en water zorgen ervoor dat duurzaam produceren noodzakelijk is.
Nederland neemt hierin het voortouw. Grote industriële partijen hebben hun doelen ten aanzien van duurzaamheid ook opgelegd aan hun toeleveranciers, waarbij de keten in de juiste richting wordt geduwd. Tegelijkertijd worden industriële processen verduurzaamd.
De vierde industriële revolutie
Industrie 4.0 (ook wel de smart factory genoemd), waarbij alles in de fabriek geautomatiseerd is en met elkaar communiceert. Processen lopen volledig geautomatiseerd en het werk wordt slim en flexibel tussen de apparaten verdeeld.
Er wordt geschat dat productiekosten tussen 30 en 50 procent kunnen afnemen. De Nederlandse overheid investeert de komende jaren 150 miljoen euro extra in deze nieuwe industriële revolutie. Daarnaast kan robotisering binnen de industrie voor meer duurzaamheid zorgen omdat er slimmer met grondstoffen omgegaan wordt, waardoor er minder afval overblijft.
Innovatie als manier om te concurreren
De Nederlandse maakindustrie staat bekend als innovatief. En een innovatief karakter is noodzakelijk, want alleen met innovatieve producten kan er geconcurreerd worden met landen waar de lonen laag liggen. Door continu te innoveren met betere machines en processen wordt het mogelijk om ondanks hoge lonen toch goedkoper te produceren. Dit is de enige manier om concurrentievoordeel te behouden.
Post en Dekker heeft als system developer voor OEM organisaties ruime ervaring met proces- en productinnovatie met als doel concurrentievoordeel te behalen. Zo bedenken wij slimme modulaire productfamilies om een strategische voorsprong te behalen. Wilt u hier meer over weten, download dan onze whitepaper Integraal modulair ontwerpen.