Meest recente blogartikel

De toekomst van de Nederlandse maakindustrie

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 21-04-16

De toekomst van de Nederlandse maakindustrie

De maakindustrie in Nederland is, naast een grote bron van werkgelegenheid, ook belangrijk bij het herstel van de economie. Daarnaast zijn bedrijven in de Nederlandse maakindustrie ambitieus en heeft een groot deel groeiplannen. Kortom: de Nederlandse maakindustrie floreert. Tijd om een blik te werpen op de toekomst.

Het behoud van het kennisniveau

Onze maakindustrie kenmerkt zich door een hoog kennisniveau. Om dit wereldwijd onderscheidende vermogen te behouden is het noodzakelijk dat het kennisniveau op peil gehouden wordt door hierin te investeren. 

Het behoud van kennis zit hem in de samenwerking. Enerzijds is dit de samenwerking met universiteiten en technische instituten en anderzijds is de samenwerking tussen verschillende toeleveranciers. De kleinschaligheid van de maakindustrie in Nederland zorgt ervoor dat de drempel op onderlinge kennisdeling laag blijft.

Het samenwerken tussen verschillende organisaties gebeurt steeds vaker. R&D, sales en service blijven zij zelfstandig uitvoeren, maar de rest doen zij met andere leveranciers. Dit heeft een grotere focus op productontwikkeling en kortere levertijd tot gevolg.

Duurzaamheid

Op het gebied van duurzaamheid loopt de Nederlandse maakindustrie voorop. Klimaatverandering en schaarste in grondstoffen, energie en water zorgen ervoor dat duurzaam produceren noodzakelijk is.

Nederland neemt hierin het voortouw. Grote industriële partijen hebben hun doelen ten aanzien van duurzaamheid ook opgelegd aan hun toeleveranciers, waarbij de keten in de juiste richting wordt geduwd. Tegelijkertijd worden industriële processen verduurzaamd.

De vierde industriële revolutie

Industrie 4.0 (ook wel de smart factory genoemd), waarbij alles in de fabriek geautomatiseerd is en met elkaar communiceert. Processen lopen volledig geautomatiseerd en het werk wordt slim en flexibel tussen de apparaten verdeeld.

Er wordt geschat dat productiekosten tussen 30 en 50 procent kunnen afnemen. De Nederlandse overheid investeert de komende jaren 150 miljoen euro extra in deze nieuwe industriële revolutie. Daarnaast kan robotisering binnen de industrie voor meer duurzaamheid zorgen omdat er slimmer met grondstoffen omgegaan wordt, waardoor er minder afval overblijft.

Innovatie als manier om te concurreren

De Nederlandse maakindustrie staat bekend als innovatief. En een innovatief karakter is noodzakelijk, want alleen met innovatieve producten kan er geconcurreerd worden met landen waar de lonen laag liggen. Door continu te innoveren met betere machines en processen wordt het mogelijk om ondanks hoge lonen toch goedkoper te produceren. Dit is de enige manier om concurrentievoordeel te behouden. 

Post en Dekker heeft als system developer voor OEM organisaties ruime ervaring met proces- en productinnovatie met als doel concurrentievoordeel te behalen. Zo bedenken wij slimme modulaire productfamilies om een strategische voorsprong te behalen. Wilt u hier meer over weten, download dan onze whitepaper Integraal modulair ontwerpen.

 Whitepaper Integraal modulair ontwerpen

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Samenwerken van idee tot serie productie  | Onze samenwerking met Team Boon

Na een intensieve samenwerking met Boon Edam is hetnieuwe modulaire draaideurenplatform eindelijk op de markt. Natuurlijk zijn...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 12 juli 2022
Post en Dekker en Yellax – Samen aan de slag voor de OEM’er

Samen sta je sterker en bereik je meer. Dat is hoe wij onze samenwerking met Yellax ervaren. Door de samenbundeling van onze...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 18 augustus 2021
Maak snelle ontwerpkeuzes met prototyping

Met onze hoge kwaliteit prototypes ondersteunen wij de klant met het doorlopen van verschillende fases door het ontwerpproces...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 16 juni 2021