Meest recente blogartikel

Fieldlab Smart customization

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 21-01-16

Fieldlab Smart Customization

Smart Industry, u zult er ongetwijfeld van hebben gehoord het afgelopen jaar. Want het onderwerp, naar voorbeeld van het Duitse industrie 4.0, is hot. De concurrentiepositie van onze industrie versterken door alles met alles te verbinden, waardoor het complete productcreatieproces slimmer kan worden georganiseerd en gestuurd, dat is het idee. Internet of Things is in dit verband nog zo’n buzzword.

In Nederland moet die Smart Industry van onderop gestalte krijgen door bedrijven en kennisinstellingen met elkaar aan de slag te laten gaan in zogeheten fieldlabs. Vorig jaar verscheen een Actieagenda Smart Industry en daarin stond een lijst van liefst dertig mogelijke fieldlabs. Tien zijn er intussen van start gegaan, meer moeten er volgen. Mooie initiatieven zitten daartussen, rond de ‘digitale fabriek’, flexibel produceren of multi-materiaalprinten.

Aan die lange lijst wil ik nog een voorstel toevoegen, voor een fieldlab Smart customization. Het is ons onderwerp en het past perfect in de centrale gedachte van Smart Industry. Want met smart customization, te bereiken door een productfamilie modulair op te bouwen, kunnen bedrijven sneller op de marktvraag reageren en efficiënter produceren, kortom beter concurreren. Smart customization, geldt als een van de succesvolle antwoorden op de (inmiddels niet meer zo lage lonen) concurrentie uit het verre oosten.

Inhoudelijk valt het dus onder Smart Industry en organisatorisch is het geknipt voor het fieldlab-concept. In onze praktijk merken wij namelijk dat projecten om modulair te gaan werken vaak een ontzettend lange aanloop kennen. Bedrijven onderschatten de integraliteit van de aanpak, het is meer dan even een engineeringproject doen, of ze pakken het juist veel te groot aan en willen gelijk het complete portfolio op modulaire leest schoeien. Daar komt dan nog de interne weerstand bij, van engineering, dat liefst telkens weer iets unieks (het wiel!) wil uitvinden, en van sales, dat alles wil kunnen verkopen en een modulair keurslijf vreest.

Bedrijven die modulair aan de slag willen, zitten dus met koudwatervrees en veel vragen. Soms gaan ze te rade bij collega’s die wel op succesverhalen kunnen bogen, maar die worden intussen gek van alle bezoekers. Dan ligt het voor de hand om in een fieldlab de krachten te bundelen, voorlopers en volgers bijeen, en concreet met smart customization aan de slag te gaan. Mijn idee is dat je dat het beste kunt doen in korte trajecten, mini-projectjes, waarin bedrijven van elkaar leren, uiteraard met zicht op het einddoel. Laat ze dingen ontwerpen, bouwen en testen. Zo kunnen ze ervaringen uitwisselen, snel successen boeken en intern draagvlak creëren.

Ook de invoering van smart customization kun je het beste smart (en modulair) aanpakken en een fieldlab is daarvoor een prima proeftuin.

Partijen die willen helpen de mogelijkheden van een Fieldlab Smart customization te onderzoeken, al dan niet onder de officiële Smart Industry-structuur, kunnen zich melden via fieldlab@postendekker.nl.

Benieuwd of smart customization iets voor uw  organisatie is? U hebt snel antwoord met quickscan smart customization.

Download de quickscan

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Post en Dekker en Yellax – Samen aan de slag voor de OEM’er

Samen sta je sterker en bereik je meer. Dat is hoe wij onze samenwerking met Yellax ervaren. Door de samenbundeling van onze...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 18 augustus 2021
Link Magazine platform Smart Customization van start

Tijd voor iets nieuws met meer focus op verbinding tussen technologie, markt en mens! Samen met Yellax, IPL en MTA werkt Post...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 3 mei 2021
Drivers en drempels bij Configure-to-Order

Bij Post en Dekker denken wij graag actief met je mee. Dit doen wij door oplossingen te bieden op het moment dat jij die als...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 15 december 2020