Proberen wij met onze aanpak van standaardisatie en modularisatie bij OEM’ers hun dure en tijdrovende maatwerk zoveel mogelijk te beperken, komt er een productietechniek die deze filosofie overhoop lijkt te gooien. 3D-printen biedt alle denkbare ontwerpvrijheid tegen een kostprijs die onafhankelijk is van de seriegrootte; enkelstuks is net zo duur (of goedkoop) als één stuk uit een grote serie. Een uitkomst voor maatwerk, maar niet per se de beste oplossing voor grotere series. Vergelijk het met 2D-printen: enkelvoudige documenten en boekjes/brochures tot misschien 100 of 200 stuks ga je digitaal printen, bij grotere aantallen geeft drukken – bijvoorbeeld offset – een kwalitatief en kostentechnisch beter resultaat.
Daarom zien wij geen bedreiging in 3D-printen; het wordt niet de vervanging van alle conventionele productiemethoden en ook niet de doodsteek voor smart customization. Voor modules die in honderd- of duizendtallen nodig zijn, is een keur aan hoogwaardige productietechnieken beschikbaar. 3D-printen, of Additive Manufacturing, is veeleer een aanvulling. Want in elke productfamilie die wij slim ontwerpen, zitten wel een of meerdere modules die nog klantspecifiek moeten worden getekend en gefabriceerd. Bij het engineeren (to order) van die modules komt 3D-printen juist geweldig van pas, want het geeft de OEM’er de ontwerpvrijheid om die modules echt 100% klantspecifiek te maken en snel te realiseren.
Zo verenigen smart customization en 3D-printen ‘the best of worlds’: efficiënt geproduceerde standaardmodules en optimaal ontworpen maatwerkmodules gecombineerd tot het beste antwoord op de klantvraag.
Wij maken veelvuldig gebruik van 3d printen. Bent u benieuwd naar onze organisatie of werkwijze. Download dan de whitepaper Creating new business for OEM.