De toepassing van VR, oftewel virtual reality, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook bij Post en Dekker maken wij hier gebruik van om de acceptatie bij ontwikkelingen te verhogen. In dit artikel vertel ik hoe wij VR inzetten.
Ons experiment met virtual reality
Bij wijze van experiment hebben wij gebruik gemaakt van een VR-bril om betrokkenen bij het project al in de ontwerpfase mee te nemen. Iedere machine wordt ontworpen in 3D-CAD, wat het mogelijk maakt om de 3D-tekening in te laden in een virtuele omgeving. Hierdoor is het mogelijk om het ontwerp ‘in het echt’ te kunnen zien en er omheen te lopen. Ook kunnen handelingen en functies worden bekeken en uitgevoerd.
Niet alleen voor leden van het projectteam is het interessant om een VR-bril op te zetten, maar juist ook voor bijvoorbeeld de gebruikers of verkopers. In een vroeg stadium kan je een breed spectrum aan betrokkenen meenemen in de ontwikkeling én om feedback vragen. Hiermee wordt de acceptatie bij medewerkers verhoogd en wordt er in een vroeg stadium waardevolle feedback verzameld, die vervolgens direct verwerkt kan worden om het ontwerp te verbeteren.
Van testomgeving naar vaste opstelling
Ons experiment is positief ontvangen door klanten. Er werd erg enthousiast gereageerd op de toepassing. Medewerkers van onder andere productie en service zagen nu het ontwerp in 3D op ware grootte. Er kon virtueel worden geassembleerd en proefgedraaid.
Het experiment was zo’n groot succes dat we hebben besloten om een vaste VR-ruimte in te gaan richten. Tevens blijft het mogelijk om de VR-bril mee te nemen naar de klant, om hier het 3D-ontwerp ‘in het echt’ te ervaren. Drie van onze klanten willen graag meewerken aan de realisatie van een speciale VR-ruimte. Samen gaan wij nu aan de slag om virtual reality te integreren in onze roadmap.
Wil je meer weten over wat ons drijft en hoe wij denken en werken? Download dan de whitepaper Creating new business for OEM.