Meest recente blogartikel

Het belang van integraal denken in system development

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 29-11-18

drie assen post en dekker
De innovatie roadmap is op te delen in drie fases, waaronder de ontwikkelfase. Dit deel bevat alle ontwikkelactiviteiten die ondernomen moeten worden voor het ontwikkelen van slimme, flexibele productplatforms. Hierbij kunt u denken aan het specificeren, ontwerpen, prototypen en testen van de innovatie. Erg belangrijk voor integraal denken in system development

Dit ontwerpen en ontwikkelen doen wij altijd vanuit een integrale aanpak, waarbij we een moderne toolbox inzetten om tot het beste resultaat te komen. In dit artikel leg ik het integrale model uit en beschrijf ik waarom ontwikkelen vanuit een integrale denkwijze en aanpak steeds belangrijker wordt.

Om binnen engineering de juiste afwegingen te kunnen maken is een integrale benadering noodzakelijk. Met ‘integraal’ bedoelen we ‘bekeken over de gehele keten’. Onze integrale benadering hebben we gevat in een drie assen model.

De integrale benadering in system development is belangrijk, omdat een ontwerp pas echt succesvol kan zijn als het aan alle gewenste specificaties van alle belanghebbenden voldoet. Over de gehele keten zijn stakeholders en gebruikers aan te wijzen met allemaal hun eigen stem en belangen. Door die uiteenlopende belangen (en gewenste specificaties) ontstaan er verschillende percepties van waarde. Om ondanks de uiteenlopende waardepercepties toch tot goede ontwikkelkeuzes te komen, is het van belang dat de afweging steeds integraal gemaakt wordt.

De levenscyclus- en discipline-as bevatten samen alle mogelijke wensen en eisen van de stakeholders en gebruikers. Maar er is per as wel verschil qua type belangen. Hieronder de drie assen uitgelegd:        

 • Integratie van levenscyclus:
  Gaat in op: development & operation

  De levencyclus-as houdt rekening met de specificaties van de stakeholders/gebruikers, zoals ontwerp, produceren, assembleren, gebruik, maar bijvoorbeeld ook afschrijving. 
 • Integratie van disciplines:
  Gaat in op: productietechniek, IT, Marketing/Sales, inkoop en business management

  De discipline-as gaat zoals het woord al zegt over de disciplines vanuit de klant. Ofwel, het ontwerp moet passen in de wijze waarop zij producten in de markt zetten en verkopen. En het moet kloppen met de manier waarop zij het ontwerp willen beheren en de keten willen aansturen.
 • Integratie van abstracties:
  Gaat in op: geometrie, architectuur en functie

  De verticale as, de integratie van abstracties, komt tot stand door het ‘afpellen’ van alle specificaties in de andere twee assen. Dus eigenlijk wordt er eerst abstract naar het vraagstuk en ontwerp gekeken op basis van alle specificaties. Resultaat, een abstract beeld van functies, modules en onderdelen.

Uitkomst van deze drie assen samengevoegd vormt een ontwerpfilosofie waarmee wij het ontwerpen en ontwikkelen integraal kunnen benaderen.

Toenemend belang van integraal denken in System Development

De integrale benadering wordt steeds belangrijker in een markt met steeds meer concurrentie. Het grote voordeel van het integrale denken is het feit dat u in een steeds vroeger stadium beschikking krijgt over meer informatie en data.

Waar een engineer voorheen enkel zicht had op technische uitdigingen en technische issues moest oplossen, heeft deze nu zicht op de invloed van bepaalde keuzes op bijvoorbeeld de kostprijs en assemblagetijd. Hij/zij kan nu dus al rekening houden met dergelijke integrale aspecten in de ontwerpfase. Dit leidt tot onder andere lagere kostprijs, korte doorlooptijd en minder faalkosten.

Benieuwd welke rol integraal modulair ontwerpen heeft binnen onze innovatieroadmap? Download dan de factsheet Roadmap voor Innovatie.

New Call-to-action

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Post en Dekker werkt met partners aan VentilAid Pro

Het Coronavirus houdt Nederland en de rest van de wereld flink in zijn greep. Niet alleen zijn de effecten van de maatregelen...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 21 april 2020
Hoe we de acceptatie bij ontwikkelingen vergroten met VR

De toepassing van VR, oftewel virtual reality, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook bij Post en Dekker maken wij hier...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 23 mei 2019
Onze toolbox: conceptontwikkeling – van niets naar iets

Vanuit de serie 'Onze toolbox' delen we ditmaal onze visie en werkwijze ten aanzien van conceptstudie en -ontwikkeling.

Binnen

Nicoline Marselis
Door Nicoline Marselis - 13 maart 2019