Het ontwikkelteam speelt een grote rol als het aankomt op de te behalen resultaten voor uw klanten. Om goede resultaten te behalen is het belangrijk dat de engineers in dit team gemotiveerd blijven. In dit artikel behandel ik drie motivatietechnieken.
De manager ondersteunt
Een ontwikkelteam bestaat uit professionals met ieder een eigen specialisme. Zij weten hoe zij het beste de gestelde doelen kunnen bereiken en hoe zij eventuele knelpunten kunnen oplossen. Deze mate van zelfstandigheid vraagt een aanpak van het teammanagement waarbij de focus ligt op een ondersteunende rol en minder op het geven van leiding.
Deze ondersteunende rol zorgt ervoor dat het gehele team verantwoordelijk is voor het te behalen einddoel en de individuele engineers verantwoordelijk zijn voor hun eigen taken. De manager bewaakt de voortgang en waar nodig stelt hij de juiste vragen en voorziet hij in nieuwe inzichten om de engineers verder te helpen. Het voordeel hiervan is dat engineers de ruimte krijgen om hun werkzaamheden in te richten op de manier die zij zelf het beste vinden om de doelstellingen te behalen. De ervaring leert dat professionals prima in staat zijn om deze verantwoordelijkheid te dragen en hier naar te handelen.
Download de whitepaper 'Moderne detachering is teamsport'.
Stimuleer ontwikkeling
Naast de projectdoelstellingen is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan persoonlijke doelstellingen van engineers en ze ook de ruimte te geven om te groeien. Persoonlijke ontwikkeling stimuleert engineers om:
- Zich te specialiseren en te verbeteren in hun vakgebied;
- Variatie aan te brengen in hun werkzaamheden;
- Nieuwe aspecten binnen hun functie te ontdekken.
Door persoonlijke ontwikkeling te stimuleren zullen engineers veel meer gemotiveerd blijven, waardoor ze met meer enthousiasme aan projecten werken. Het verbetert niet alleen de resultaten, maar engineers worden ook breder inzetbaar en het verloop binnen de organisatie vermindert, waardoor opgebouwde expertise langer in huis blijft.
Bied ruimte voor experimentatie
Zelfontwikkeling betekent dat er ook ruimte moet zijn voor experimenten. Door zowel als organisatie en engineer buiten de comfortzone te treden wordt er geleerd. Het doel hierbij is niet het halen van resultaat, maar het verkennen en optimaliseren van bijvoorbeeld nieuwe technieken, processen of projectmanagementmethodieken.
Bij Post en Dekker hebben wij regelmatig van dit soort experimentele interne projecten. Zo hebben wij recent een e-Kart ontwikkeld. Het ontwikkelen van een elektronische kart was niet het einddoel, maar juist het verbeteren van de werkmethoden en de projectmanagementtechniek. De opgedane ervaring en kennis kunnen wij daarna weer inzetten in onze dagelijkse werkzaamheden.
Deze experimenten moeten vooral van de engineers zelf komen. Ga op regelmatige tijden bij elkaar zitten en laat iedereen actief meedenken over experimenten en wat er mee bereikt kan worden. Waarschijnlijk heeft iedereen wel interne projecten die ze graag zouden willen opzetten, maar waar ze door de dagelijkse werkzaamheden niet aan toe komen.
Conclusie
Engineers zijn professionals die, als ze de doelen weten, zelf de weg naartoe kunnen bepalen. Deze mate van verantwoordelijkheid betekent dat de manier waarop projecten gemanaged worden hierop aangepast moet zijn. De projectmanager stelt waar nodig vragen en biedt nieuwe inzichten.
Om engineers te blijven boeien is het belangrijk zelfontwikkeling en experimentatie te stimuleren. Het stelt engineers in staat om bij te blijven leren en nieuwe aspecten van het vakgebied te ontdekken. Dit zorgt voor meer motivatie en betere resultaten.
Loopt uw ontwikkelteam wel eens vast? Samenwerking kan een goede impuls geven. Wij delen onze visie in de whitepaper Moderne detachering is teamsport.