Meest recente blogartikel

Een oplossing voor de strategische uitdagingen van OEM'ers

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 11-03-16

strategische uitdagingen van OEM'ers

De concurrentie en de mate van innovatie in het speelveld van OEM’ers is in de afgelopen decennia toegenomen. Spelers uit low-cost landen als China zorgen ervoor dat er ontwikkeld moet worden voor minimale integrale kosten. Hierbij staan zij voor een aantal strategische uitdagingen, waardoor het voor OEM’ers lastiger wordt om het hoofd boven water te houden.

In dit artikel beschrijven wij een oplossing voor de strategische uitdagingen van OEM’ers.

Welke uitdagingen ondervinden OEM-organisaties?

Nederlandse OEM’ers gaan voor specialisatie. Met ‘low volume, high diversity’ ontwikkelen zij unieke ontwerpen voor unieke producten. Maar door de hoge concurrentie zullen zij het hier niet meer mee redden. 

Om succesvol te blijven staan OEM’ers voor de volgende uitdagingen:

  • Versterking van de strategische positie;
  • Verlaging van de beheerskosten;
  • Productievere organisatie;
  • Flexibilisering;
  • Realiseren van een korte time-to-market.

Dit betekent dat er optimalisatie moet plaatsvinden over de volledige breedte van de keten en dat zij af moeten van de unieke benadering van productontwikkeling. De oplossing ligt hierbij in een integrale ontwerpstrategie. Deze strategie brengt het ontwerp, proces en keten samen en stemt deze op elkaar af.

De verandering naar configure-to-order

Een integrale ontwerpstrategie komt vooral tot uiting bij het integraal ontwerpen van configure-to-order productfamilies. In plaats van het engineeren van unieke machines zal over moeten gegaan worden op het produceren van standaard componenten en modules. Door middel van smart customization worden er klantspecifieke machines geleverd. De voordelen zijn een kortere time-to-market en een halvering van de kosten ten opzichte van het produceren van unieke machines.

Toch vinden OEM’ers het lastig om de overgang te maken van engineering-to-order naar configure-to-order. De reden die hier vaak voor wordt gegeven is dat door middel van maatwerk de OEM’er zich kan onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Maar door de hoge kosten en lange levertijden wordt het steeds lastiger om deze strategie toe te passen.

Een gestandaardiseerde manier van werken wil niet zeggen dat onderscheiding niet meer mogelijk is. Door de afmetingen van modules en componenten en interfaces te standaardiseren ontstaat er een groot aantal variatiemogelijkheden. Daarnaast blijft er altijd vraag naar maatwerk. Iets waar rekening mee gehouden moet worden.

Procesoptimalisatie

De verandering van engineering-to-order naar configure-to-order betekent ook dat bedrijfs processen daarop moeten aansluiten. Dit leidt tot een foutenreducering en het optimaliseren en automatiseren van deze processen wordt makkelijker. De stap naar configure-to-order biedt dus niet alleen voordelen voor de productie maar voor heel de keten, waaronder engineering, inkoop, planning en logistiek.

Consequenties van engineering-to-order

OEM’ers kunnen niet al hun ontwikkelwerk in de productieketen bij de moduleleveranciers neerleggen. Dit beperkt de ontwerpvrijheid met suboptimalisatie van het ontwerp tot gevolg. OEM’ers zullen dus zelf de regie hierin moeten voeren of dit uitbesteden aan system developers die beschikt over de kennis en expertise voor een integrale aanpak. Daarnaast moet de OEM’er of system developer over de juiste communicatieve vaardigheden beschikken om alle betrokken partijen in de keten vroegtijdig te betrekken. Dit zorgt ervoor dat alle processen over de gehele keten optimaal verlopen.

Conclusie

Om de toenemende concurrentie vanuit low cost landen tegen te kunnen gaan is de overstap van engineering-to-order naar configure-to-order de juiste oplossing. Het zorgt voor optimalisatie over de gehele keten en dit leidt tot de laagste integrale kosten.

Wil je meer weten over de overstap naar configure-to-order? Download dan ons whitepaper Integraal modulair ontwerpen.

Whitepaper Integraal modulair ontwerpen

Bron foto: Flickr (licentie)

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Drivers en drempels bij Configure-to-Order

Bij Post en Dekker merken we dat veel OEM’ers met vergelijkbare vragen en uitdagingen worstelen. De oplossing voor deze...

Eelco Post
Door Eelco Post - 12 november 2024
Samenwerken van idee tot serie productie  | Onze samenwerking met Team Boon

Na een intensieve samenwerking met Boon Edam is hetnieuwe modulaire draaideurenplatform eindelijk op de markt. Natuurlijk zijn...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 12 juli 2022
Post en Dekker en Yellax – Samen aan de slag voor de OEM’er

Samen sta je sterker en bereik je meer. Dat is hoe wij onze samenwerking met Yellax ervaren. Door de samenbundeling van onze...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 18 augustus 2021