Brainstormsessies zijn er veelal op gericht om je ‘outside the box’ te laten denken. Maar als je echt wilt innoveren kun je dergelijke sessies beter anders insteken.
Creatief denken binnen de wereld van engineering is een must en een continu proces. In dit artikel leg ik uit hoe je creativiteit kunt blijven inzetten voor innovatie op bijvoorbeeld product, productieproces of orderintake.
Als je bij creatieve engineering-sessies keer op keer met goede ideeën wilt komen, dan dien je die creativiteit zoveel mogelijk te kaderen en te structuren. En juist dat wordt lastiger als je gebruik maakt van het zogenaamde ‘outside-the-box-denken’. Je wordt overspoeld met mogelijke oplossingen, waarvan de meeste in werkelijkheid niet écht creatief zijn.
Het structureren en kaderen van creativiteit lukt al veel beter met behulp van de ‘inside-the-box-methode’. Deze methode focust zich op de gesloten wereld rondom het probleem en maakt daarbij gebruik van 4 verschillende technieken:
- De weglaattechniek;
- De verdeeltechniek;
- De vermenigvuldigingstechniek;
- De samenvoegtechniek.
Hieronder beschrijf ik kort de diverse technieken.
De weglaattechniek
Je kiest een belangrijk onderdeel in een bestaand(e) product (of machine) en je probeert dit in zijn geheel of gedeeltelijk weg te laten. Het weglaten van dit onderdeel kan een bestaand probleem verhelpen of zelfs leiden tot een nieuw product. Apple heeft deze techniek perfect toegepast toen ze de IPod Shuffle bedachten. Door het weglaten van het scherm creëerden zij naast de bestaande IPod een geheel nieuw product voor een nieuwe markt.
Download de whitepaper 'Integraal modulair ontwerpen'.
De verdeeltechniek
Neem een onderdeel of module en geef het een andere plaats of gebruik het op een andere manier in het product. Dit kan een fysieke plek zijn, maar ook een andere plaats in de tijd. Denk bijvoorbeeld aan het prepaid-abonnement van je telefoon, dit is ontstaan door het betalingsmoment van achteraf naar vooraf te verschuiven.
De vermenigvuldigingstechniek
Het vermenigvuldigen van onderdelen in een product of machine is ook een sterke techniek. Door een bestaand onderdeel meer te gebruiken kan een nieuw product ontstaan. Gillette deed dit goed met de introductie van hun scheermessen bestaande uit drie mesjes in één. Let wel op het blijven vermenigvuldigen van een onderdeel levert niet altijd iets op wat daadwerkelijk waarde toevoegt voor de gebruiker. Er zijn immers nog geen scheermessen met 7 mesjes of meer.
De samenvoegtechniek
Een probleem verhelpen kan door een bestaand onderdeel de functie van een ander onderdeel te laten overnemen. Dit kan een onderdeel binnen dezelfde, maar ook uit een andere module zijn. Het samenvoegen is dus niet het toevoegen van nieuwe functies, maar het herverdelen van bestaande functies. Een goed voorbeeld hiervan is een app voor iPhone en Android, waarbij de telefoon tijdens het opladen zijn rekenkracht gebruikt om data omtrent kankeronderzoek te ontcijferen.
Al deze technieken hebben één ding gemeen: ze voegen geen nieuwe onderdelen toe, maar ze maken gebruik van de onderdelen die al voorhanden zijn. Ofwel, de gesloten wereld. Het toevoegen van een onderdeel is altijd een makkelijke manier om een probleem te verhelpen, maar tegelijkertijd is dit vaak niet de meest creatieve manier. Het toepassen van deze technieken stelt je in staat om problemen op een zo creatief mogelijke manier op te lossen.
De Nederlandse maakindustrie moet blijven innoveren om voorop te blijven lopen. Een integrale modulaire ontwerpstrategie is hierbij een must. En daar is creativiteit voor nodig. Meer weten? Download de whitepaper.