Bij Post en Dekker weten we dat het vertalen van een goed idee naar een succesvol product een uitdagende taak kan zijn. Dit geldt zeker wanneer je een serie machines wilt ontwikkelen die aan de juiste specificaties voldoen. Hoe zorg je ervoor dat een innovatief idee ook daadwerkelijk omgezet kan worden in een werkend en commercieel haalbaar product? Bij het bedrijf Upp, een startup met een veelbelovend idee voor een nieuwe machine serie, gaven wij antwoord op deze vraag door het stappenplan van het opstellen van een duidelijke List of User Requirements toe te passen. Dit blog illustreert hoe de vijf stappen in de praktijk werden gebruikt om de basis voor hun ontwikkeltraject te leggen.
Het proces begon met een diepgaand gesprek met de klant. Upp had een goed idee voor een nieuwe machineserie, maar de vraag was: hoe vertaal je dat idee naar de specifieke eisen die de machines moeten vervullen? Tijdens de eerste twee stappen van ons proces stelden we steeds de vraag: “Waarom wil je dat de machine dit of dat kan?”
Door deze vraag keer op keer te stellen, kwamen we tot de kern van wat de klant nodig had. We ontdekten niet alleen welke functies de machines moesten hebben, maar vooral ook de achterliggende motivatie en doelstellingen van de klant. Dit gesprek leidde tot een eerste verzameling van eisen, gebaseerd op wat de machines daadwerkelijk moesten kunnen om het beoogde doel te bereiken.
Wat we leerden: Het is essentieel om goed door te vragen, zodat je echt begrijpt waar de klant naartoe wil en waarom bepaalde specificaties noodzakelijk zijn.
In stap 3 gingen we verder met het concretiseren van de verzamelde specificaties. Dit deden we aan de hand van het CAFCR model, waarmee we de specificaties van de machines uit verschillende invalshoeken en domeinen bekeken. Het CAFCR-model helpt ons om te kijken naar de Customer Objectives, Application, Functional, Conceptual, en Realization van een systeem.
In de sessie met de directeur-eigenaar van Upp en de lead process engineer legden we het hele plaatje van de machines vast. Veel van de specificaties die we eerder hadden verzameld, bleken nog vaag of onvolledig. Door te kijken naar het proces, de functies en de stappen die de machines moesten doorlopen, werden de vereisten steeds concreter en specifieker. Dit was een cruciale stap voor het succes van het project, omdat we nu echt begrepen welke eisen er gesteld werden en waarom.
Wat we leerden: Door meerdere invalshoeken te combineren, kregen we een veel completer en helderder beeld van de vereisten, wat essentieel is voor een succesvolle productontwikkeling.
Met een CAFCR-model cocnretiseren we de specificaties
Na het concretiseren van de specificaties kwamen we in stap 4, waar we de waarden bepaalden waaraan de user requirements moesten voldoen. Dit gaat verder dan alleen specificaties; we moesten ook vaststellen hoe en wanneer deze vereisten gevalideerd konden worden tijdens de verdere ontwikkeling.
Samen met de klant bekeken we normen, doelen en eerdere projectdata om de juiste target values vast te stellen. Deze waarden zouden de basis vormen voor het ontwerp van de machines en zorgen dat de ontwikkelaars straks weten waaraan het eindproduct moet voldoen.
Wat we leerden: Het is belangrijk om niet alleen de vereisten vast te leggen, maar ook de meetbare doelstellingen. Zo weet je pas echt of je op de goede weg zit tijdens de ontwikkeling.
De laatste stap in ons proces is het verkrijgen van acceptatie voor de opgestelde List of User Requirements. Bij Upp, als startup, was de klantrelatie direct en snel, maar in grotere organisaties zouden meerdere stakeholders betrokken kunnen zijn. Nadat we samen met de klant de waarde en specificaties hadden bepaald, gingen we de LoR presenteren aan alle betrokkenen om ervoor te zorgen dat alle eisen goed begrepen en geaccepteerd werden.
Na de presentatie en de verwerking van feedback van de klant, was de definitieve LoR klaar voor gebruik. Hiermee konden de ontwerpen van de machines worden gevalideerd, wat het vertrekpunt vormde voor de daadwerkelijke ontwikkelfase.
Wat we leerden: Een goede acceptatie en goedkeuring van de requirements zorgt ervoor dat iedereen aan hetzelfde doel werkt en voorkomt misverstanden tijdens de ontwikkelingsfase.
Ingevulde List of Requirement
Het resultaat van deze vijf stappen was een gevalideerde List of User Requirements waarmee Upp verder kon met hun ontwikkeltraject. Deze aanpak zorgt ervoor dat je niet alleen van een idee naar een product komt, maar dat je de juiste vereisten en waarden hebt vastgesteld voor een succesvol ontwerp. Met de LoR in handen heeft Upp nu de juiste richting voor de ontwikkeling van hun machines, en kunnen ze met vertrouwen de volgende stap zetten.
Wil je meer weten over hoe Post en Dekker bedrijven helpt met het ontwikkelen van succesvolle productfamilies? Lees dan onze whitepaper ‘Creating New Business for OEMs’ en ontdek hoe wij bedrijven begeleiden in het realiseren van innovatieve, toekomstbestendige oplossingen.
Dit vind je misschien ook interessant: