Meest recente blogartikel

Tijd voor een feestje! 25 jaar Post en Dekker | Eric-Jan en Eelco vertellen over de belangrijkste mijlpalen

Nicoline Marselis
door Nicoline Marselis op 26-04-23

25 jaar

Hoera! 🥳 Post en Dekker bestaat al 25 jaar! Tijd om terug te blikken op een kwart eeuw vol prachtige ontwikkelingen van het bedrijf en het team. Eric-Jan Dekker en Eelco Post nemen ons mee op een reis door de mooie momenten, maar ook de uitdagingen die ze hebben overwonnen in de afgelopen 25 jaar.

De begindagen van Post en Dekker: Een skikroeg of een ingenieursbureau?

Het begon allemaal in 1998, toen twee mannen vanuit de universiteitsbanken besloten om voor zichzelf te beginnen en een ingenieursbureau op te richten genaamd Post en Dekker.

Eelco vertelt over de begindagen van het bedrijf: "Eigenlijk was al snel het idee om zelf iets te beginnen. Tijdens het afstuderen zagen we werkwijzen, keuze processen en manieren van managen welke niet bij ons pasten"

Eric-Jan: “We wilden voor onszelf beginnen, het was alleen nog even de serieuze vraag of we gingen voor een ingenieursbureau of een skikroeg op de rode piste.” “Dat had alleen zonde geweest van de 10 jaar studie die we net achter de rug hadden.” Lacht Eelco.

In de eerste periode was het voor Post en Dekker nog allemaal heel onbevangen en moesten ze alles zelf uitzoeken. Eric-Jan: “We hadden een idee, maar hoe we het aan gingen pakken was nog niet concreet. We waren vooral bezig om te bepalen welke mensen we gingen bellen, wat we gingen vertellen en wat we ze aan gingen bieden.”

Afbeelding3 Afbeelding4

De eerste klanten en projecten

Een belangrijk punt in de beginfase was een Spin-off van Eelco zijn afstuderen, dat uiteindelijk heeft geleid tot een samenwerking met Ravo en later ook met Bravilor en Duyvis. Al snel kwamen de eerste werknemers. Het netwerk van Post en Dekker groeide en er kwamen steeds meer klanten en projecten bij.

Nieuwe kantoren en uitdagende periodes

post en dekker blog-1Vanaf 2003 heeft Post en Dekker flink geïnvesteerd in een professionaliseringslag. Er werd verhuisd naar een groter kantoor om te groeien. Toch kwam er een moeilijke periode aan en ging het bedrijf door een dip, mede doordat er niet altijd genoeg werk was. “Gelukkig kwam er daarna al een mooi project op ons pad, waardoor het allemaal goed kwam.” Zegt Eric-Jan met een glimlach.

In 2010 was het wederom tijd voor een nieuwe locatie, aan de Grasweg, waar er meer ruimte was om te experimenteren en prototypes te bouwen. Op dat moment bestond Post en Dekker echter nog maar met 6 collega’s. Eelco: “Ook dit was een uitdagende periode. Er ontbrak een strategie in onze bedrijfsvoering. We gingen mensen zoeken als er werk was – en dan is het vaak al te laat.” “Toch verdween het vertrouwen in ons als bedrijf nooit.” Zegt Eric-Jan.

Afbeelding11 Afbeelding10

 

De juiste strategie en een heldere propositie

Vanaf 2012 is Post en Dekker echte stappen vooruit gaan zetten met het Fast Forward Programma. Dit is een coaching programma voor ondernemers in Amsterdam. Hierdoor ontstond er meer structuur en werden er strategieën en plannen ontwikkeld waarmee we aan de slag gingen. Zo bedachten Eric-Jan en Eelco het Rocks-programma, om te het bedrijf te ontwikkelen samen met het team.

Ook veranderde het soort projecten waaraan gewerkt werd en de propositie kreeg een duidelijke vorm. Post en Dekker ging zich specifiek bezighouden met System Development en Configure-to-Order. Dit allemaal op projectbasis. Eric-Jan en Eelco kijken positief terug op deze veranderingen. Eelco: “Door onze strategie en propositie helder te hebben werd het ook makkelijker om als bedrijf verder te groeien.”

De kracht van teambuilding

Het team werd groter, maar de band werd er niet minder om. Eric-Jan: “We hebben altijd ons ingezet voor teambuilding en leuke uitjes. De cocktail workshops waren altijd een groot succes, of we gingen met zijn allen op stap in Amsterdam.”

Afbeelding7 Afbeelding8 Afbeelding9

Eelco denkt gelijk aan de weekenden in de Ardennen. “Vooral het moment dat een collega met een gitaar aan kwam en iedereen motiveerde om mee te gaan zingen. Zulke herinneringen zijn fantastisch en scheppen echt een band, zoals de foto’s laten zien.”

Afbeelding14 Afbeelding15 Afbeelding13  

Het begin van de Yearly Sessions – samen werken in en aan het bedrijf.
In 2014 werd er gestart met de Yearly Sessions: een dagje op de hei om eens na te denken met het team. “Wat willen we? Wat is onze roadmap? Waar gaan we aan werken dit jaar?”

Eelco: “Dit is uniek bij Post en Dekker en zorgt voor een invulling waar we aan gaan werken dit jaar. We gebruiken actualiteiten en denken ook na over hoe we daar mee om willen gaan als organisatie en team. Dat is een belangrijke stap om personeel meer betrokken te maken.” Het resultaat mag er zeker zijn, namelijk dat ons team in plaats van IN het bedrijf te werken, ook AAN het bedrijf werken. Eric-Jan: “Voor ons is dat echt de sleutel tot succes.”

Flexibel tijdens Corona

Het is ondertussen 2019 en we zijn nog aan het groeien als organisatie. Maar dan komt Corona. Het team ging direct over op actie en maakte een 5 jaren plan. Het team is flexibel geweest, er is direct geschakeld en uiteindelijk sterk gereageerd. Eric-Jan: “We hadden snel onze ideeën op orde, en dat hebben we vooral te danken aan onze ervaringen uit het verleden.”

Een nieuwe richting
Tijdens en net na de corona periode ontstond de vraag: Hoe gaan we verder? Soms komen er ideeën die niet goed uitpakken waardoor je als organisatie weer gaat evalueren. Eric-Jan: “We hebben nooit in een torentje gezeten, dus een hiërarchische bedrijfsstructuur past absoluut niet bij ons.” Eelco: “We hebben het team altijd betrokken gehouden met wat we doen en er is 100% vertrouwen onderling. Omdat we al redelijk zelfsturend waren, voelde het als een natuurlijk stap om richting een volledig cyane, zelfsturende organisatie te evalueren.”

Met een cyane organisatie wordt het team binnen een organisatie zelfsturend, zoals je hier uitgebreid kan lezen. Eelco: “In de loop van de jaren hebben we een team verzameld die dit wilt en kan, en daar zijn we trots op." Eric-Jan: “Dit alles geeft ons veel energie. Het zorgt dat iedereen nog meer betrokken is bij de ontwikkeling en de koers van Post en Dekker.”

cyane organisatie post en dekker

De hoogtepunten van 25 jaar Post en Dekker

Natuurlijk is er in 25 jaar een hoop moois gebeurd. Maar wat waren de echte hoogtepunten? Eelco: “Met 20 jaar Post en Dekker zijn we met het bedrijf naar Sevilla geweest. Dit was vanzelfsprekend heel erg leuk om te doen, maar het was vooral het idee van het vieren van succes. Je realiseert je dat je werkt met een écht team en niet een aaneenschakeling van individuen. Dat maakte me wel erg trots.”

Eric-Jan “Voor mij is het bereiken van 25 jaar Post en Dekker al een bijzonder hoogtepunt. Ik kijk nu bewust terug en besef heel goed wat we gedaan hebben met zijn allen. De band die we vormen als team is ook heel bijzonder. Ik geniet ervan wanneer er foto’s worden gedeeld van trotste collega’s die net een prototype hebben gemaakt. En natuurlijk hoe mensen zich ontwikkelen binnen het team.”

Post en Dekker anno 2023: een zelfsturend team van 28 collega’s

Na al die jaren is Post en Dekker uitgegroeid tot een zelfsturend team van 28 collega’s. Het bedrijf heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld van een klein ingenieursbureau tot een volwassen organisatie. Nu, na 25 jaar, heeft Post en Dekker nog steeds ambitieuze ideeën voor de toekomst. Maar hoe precies, dat laten Eric-Jan en Eelco open. Eelco: “Het past niet bij ons om te bepalen waar we eindigen.” 😉

IMG-20230129-WA0026

 

Nicoline Marselis
Geschreven door Nicoline Marselis
Nicoline is sinds 2018 werkzaam bij Post en Dekker als Engineer. Na haar studie Industrial design engineering aan de TU Delft heeft zij ervaring opgedaan als product designer en design engineer. Nu ontwikkelt ze bij Post en Dekker slimme en flexibele productplatforms en andere innovaties voor de maakindustrie. Heeft u een uitdaging in system development? Nicoline helpt u graag verder! (020-4680839 | nicoline.marselis@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Avontuur en plezier: Eric-Jan kijkt trots terug tijdens zijn aftreden als mede-directeur

Meer dan 25 jaar heeft Eric-Jan Dekker aan Ingenieursbureau Post en Dekker mogen bouwen. In het begin samen met Eelco, maar...

Nicoline Marselis
Door Nicoline Marselis - 27 mei 2024
Cyaan werken: de toekomst bij Post en Dekker

Een zelfsturende organisatie. Geïnspireerd door het boek ‘Wat is zelfsturing’ van Frederic Laloux is Post en Dekker bezig zich...

Martijn van Til
Door Martijn van Til - 2 februari 2023