Meest recente blogartikel

De system developer als flexibele schil

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 13-05-16

system developer als flexibele schil

Nederlandse OEM-ers opereren op de wereldmarkt waar de concurrentie van alle kanten komt. Om voorop te blijven lopen moeten zij blijven innoveren. Op het juiste moment de juiste innovatie implementeren in het portfolio om zo het concurrentievoordeel te vergroten is een grote uitdaging. Hoe organiseer je de ‘ontwikkel-keten’ en welke rol heeft een system developer hierin?

Wie doet wat?

Nederlandse OEM-ers zijn groot geworden met een specifieke technologie. Dat kan het steriliseren van melk zijn, of het opdampen van wafers voor de productie van zonnecellen, in veel markten zijn Nederlanse OEM-ers dominant aanwezig Vaak is deze technologie ontwikkeld door jaren van testen en onderzoeken. Hierin is de core-technologie ontstaan waarmee de OEM-er voorop loopt in zijn markt. Doorontwikkeling hiervan kan alleen door deze specialisten gebeuren. Resultaat zijn proof of concepts, prototypes etc. 

Maar hiermee zijn deze innovaties nog niet marktklaar, het zijn technologische innovaties die aantonen dat er muziek in zit. Doorontwikkeling van deze technologie in een systeem wat wereldwijd slim en efficiënt aan de marktvraag in een bepaald marktsegment kan voldoen is nodig. Zet je daar deze technologie specialisten voor in zodat zij niet meer inzetbaar zijn voor de volgende technologische doorbraak, of zet je daar andere specialisten voor in. Specialisten die een optimaal systeem kunnen ontwikkelen dat integraal voldoet aan de marktwensen, de supply chain, en de interne organisatie. En is dat system development een specialisme?

Als system developer zien we dat deze rol op ons lijf is geschreven. Het verder ontwikkelen van de technologie van de klant en het opstarten van een, vaak klantspecifieke, kleine serieproductie is onze specialiteit.

Voorspelbaarheid van marktintroductie

Vanuit het idee, de technologie of innovatie van de klant vertrekken wij met de opdracht om binnen tijd en budget de marktvraag in te vullen. Een integrale, gestructureerde aanpak is voor ons belangrijk. Een productplatform is alleen succesvol als het aan alle eisen van alle belanghebbenden voldoet. Belangrijk is dus om deze scherp in beeld te hebben. Het gaat van de wensen van de sales die beste opties met de beste klantwaarde aan kan bieden tot de werkvoorbereider die lean de keten aan wil aansturen.

Met ons beproefde programma ‘Bridging the Challenge’ zijn we in staat om voorspelbaar een systeem te ontwikkelen en de serieproductie op te starten.

Samenwerking in de “ontwikkelketen”

De system developer snapt de wensen eisen van de eindklant, van de OEMer en kent de mogelijkheden van de supply chain. Het organiseren van de inbreng van al deze partners op het juiste moment in het ontwikkelproject is dus bij uitstek een rol voor de system developer. De ontwikkelketen is anders georganiseerd dan de supply chain. De specificaties van een klein onderdeel zijn dan immers van grote invloed op de specificaties en deze leverancier heeft dus een belangrijke inbreng in het ontwerp. In de supply chain zal hij ‘ slechts’ toeleveren aan de main-supplier. Samenwerking in de ontwikkelketen is dus iets anders dan samenwerken in de supply chain.

Oplevering en acceptatie

In ons Bridging the challenge programma, ontwikkelen we systemen voor OEM-ers op basis van hun technologie. We zorgen ervoor dat dat gestructureerd gaat en dat we binnen tijd en budget een serie productie kunnen opstarten. Hierin samen succesvol zijn lukt alleen als je gedurende het gehele ontwikkeltraject aandacht geeft aan de overdracht en acceptatie van de projectresultaten. Bij de serieproductie van het systeem zijn veel mensen betrokken die allemaal aan de slag gaan met hetgeen we ontwikkeld hebben. De sales afdeling moet overweg kunnen met de opties en varianten, de order engineering moet overweg kunnen met zijn werkzaamheden om een klantspecifiek systeem te kunnen ontwikkelen en de supply chain moet overweg kunnen met de stuklijsten en assemblage richtlijnen. Betrokkenheid van al deze partijen gedurende het ontwikkeltraject is daarom belangrijk, zodat het niet ervaren wordt als ‘gooi het maar over de schutting’.

In de project roadmap wordt speciale aandacht aan gegeven door een open, heldere samenwerking. Wat telt is dat we samen een succesvolle serieproductie op kunnen starten.

De system developer als flexibele schil

Zie ons als een aanschakelbare engineering unit, eentje met passie voor het ontwikkelen van machines, soms een beetje eigenwijs maar met gevoel voor teamgeest en verantwoordelijkheid. Een team bovendien waarbij u makkelijk kunt schakelen in expertise en tijd, nu en volgend jaar. 

Wilt u meer weten over de system developer als flexibele schil? Download dan ons whitepaper Moderne detachering is teamsport.

whitepaper moderne detachering is teamsport 

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Post en Dekker werkt met partners aan VentilAid Pro

Het Coronavirus houdt Nederland en de rest van de wereld flink in zijn greep. Niet alleen zijn de effecten van de maatregelen...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 21 april 2020
Hoe we de acceptatie bij ontwikkelingen vergroten met VR

De toepassing van VR, oftewel virtual reality, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook bij Post en Dekker maken wij hier...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 23 mei 2019
Onze toolbox: conceptontwikkeling – van niets naar iets

Vanuit de serie 'Onze toolbox' delen we ditmaal onze visie en werkwijze ten aanzien van conceptstudie en -ontwikkeling.

Binnen

Nicoline Marselis
Door Nicoline Marselis - 13 maart 2019