Meest recente blogartikel

Integraal ontwerpen met studenten van de HvA

Klaas Praamstra
door Klaas Praamstra op 20-02-23

integraal ontwerpen studenten hogeschool van Amsterdam, Boon Edam en Post en Dekker.

Wat is een betere manier om te leren dan in de praktijk? Studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) die het vak Design for X volgen kunnen daar over meepraten. Samen met Boon Edam heeft Post en Dekker een case begeleid die werd uitgevoerd door studenten.

Hoe dat is gegaan? Ik vertel je er alles over in dit blog.

Het vak Design for X – wat houdt het vak in?

Bij Design for X draait het volledig om productontwikkeling. Bij dit vak wordt gekeken naar verschillende uitgangspunten en criteria die tijdens het ontwerpproces gebruikt kunnen worden.

Een ontwerp geoptimaliseerd op kosten ziet er anders uit dan een ontwerp geoptimaliseerd op assemblage. Ook betrouwbaarheid en bruikbaarheid geven andere ontwerpen, terwijl het ontworpen product wel dezelfde functies heeft. Met deze mix aan uitgangspunten in gedachte wordt gekeken welke mogelijke verbeteringen doorgevoerd kunnen worden op het product uit de case.

Studenten leren uit de theorie hoe een proces in elkaar zit. Maar in de praktijk gaat het er vaak anders aan toe.

Tobias Slik, student op de HvA en deelnemer van het project is het hier mee eens. “Ik vond dit project erg leerzaam en vooral mega interessant. Vaak krijgen wij deze optie niet tijdens een project waardoor het project voor mijn gevoel minder betrokken is tot de realiteit. Het heeft ons geholpen om meer inzicht te krijgen over waar de problemen liggen. Wat vervolgens heeft geholpen om inspiratie op te doen naar mogelijke oplossingen.”

Inhoud van de case

Samen met Boon Edam hebben wij bij Post en Dekker gewerkt aan een poortje speciaal ontwikkeld voor gebruik in autonome winkels.

Omdat er voor dit project nog een aantal aandachtspunten open stonden, zagen we een mooie kans om samen met de studenten van de Hogeschool van Amsterdam aan de slag te gaan.

De opdracht voor de studenten draaide om het geven van aanbevelingen op drie hoofdthema’s: servicability, assemblage en kosten. Na wens mochten studenten er nog een thema toevoegen om ook hier verder aanbevelingen te doen. Gedurende het project kregen de studenten nuttige informatie en data om de juiste aanbevelingen te kunnen doen. Denk hierbij aan:

  • 3D-modellen
  • Technische tekeningen
  • Stuklijsten met materialen en kosten

Daarnaast hebben de studenten een bezoek gebracht aan Post en Dekker voor een kijkje in de keuken over integraal ontwerpen. Zo hebben we samen gekeken naar de assemblage van het product. Tobias Slik vond dit erg leerzaam: “Tijdens het bezoek aan Post en Dekker leerden we hoe de toegangspoortjes daadwerkelijk geassembleerd worden en wat hierbij de knelpunten waren. Door zelf te assembleren lokaliseerden we snel en makkelijke mogelijke verbeteringen.”

Aan het einde van het project presenteerden de studenten hun aanbevelingen op basis van de thema’s. Er zaten leuke en goede ideeën tussen en geven zeker stof tot nadenken voor de uiteindelijke verbetering van het product.

Voor herhaling vatbaar!

Zelf heb ik vanuit Post en Dekker studenten begeleid en geholpen waar nodig. Ik vond het erg leuk om de dynamiek van de studenten te zien. Ze kwamen met leuke ideeën en hadden veel vragen. De energie die dit met zich meebracht zorgt ervoor dat ik in de toekomst zeker weer wil mee werken aan zulke projecten.

Al met al kijken we terug op een succesvol project wat zeker voor herhaling vatbaar is. Het was verfrissend om te zien hoe de studenten met het project en bijhorende uitdagingen aan de slag zijn gegaan. Het geeft ons ook weer inspiratie en zo kom je tegelijkertijd in contact met gemotiveerde talenten van de toekomst

Wil je ook bijdragen aan Team Post en Dekker? En samen de leukste projecten oppakken waar jij energie van krijg? Maak een afspraak met Joyce om te praten over de mogelijkheden.

Nieuwe call-to-action

Lees ook eens:

Klaas Praamstra
Geschreven door Klaas Praamstra
Klaas versterkt sinds 2017 het team van Post en Dekker als Senior Engineer. Na zijn studie Industrial Design en Engineering heeft hij onder andere ervaring opgedaan als Project Engineer en Design Engineer. Nu is hij dagelijks in de weer met het creëren van originele, innovatieve en efficiënte oplossingen voor OEM’ers. (020-4680839 | klaas.praamstra@postendekker.nl)