Meest recente blogartikel

Het belang van een roadmap voor System Development

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 31-10-18

post en dekker_roadmap

Post en Dekker ontwikkelt innovaties voor organisaties in de maakindustrie.
Vanuit ons Bridging the Challenge programma hebben wij een roadmap voor system development ontwikkeld.

In dit artikel leg ik uit waarom de roadmap zo’n belangrijke basis is voor het succesvol ontwerpen en marktklaar maken van productfamilies.

Post en Dekker heeft een 3-tal veranderprogramma’s met als doel organisaties meer rendement te laten behalen. Ieder programma dekt een range aan klantbehoeften af en kent een eigen werkwijze.

Ons Bridging the Challenge programma richt zich op innovatie en het (door)ontwikkelen van productplatforms. Dit programma geeft antwoord op toenemende wereldwijde concurrentie en de daarmee gepaarde noodzaak om te blijven ontwikkelen en tegen de beste integrale kosten te leveren.

Wat we zien is dat onze opdrachtgevers hun technologie willen verbeteren en in een slim, flexibel platform te gieten dat aan de marktvrag voldoet. De nodige system developement, van specificatie tot en met prototyping, voert Postendekker uit.

Onze oplossing is het creeeren van productplatforms die efficiënter en effectiever zijn ontwikkeld en veel eenvoudiger, sneller en goedkoper in een klantspecifieke serie kunnen worden geproduceerd met minder fouten en faalkosten. Deze vorm van system development biedt OEM’ers vereenvoudigd productmanagement, drastische verlaging van faalkosten, kostenverlaging en imagowinst.

De voordelen van een roadmap

Het gehele traject voor system development borgen wij in een innovatie-roadmap. Een roadmap is iets anders dan een planning. Een roadmap heeft als doel een visie te communiceren en laat daarmee alleen de essentie van een ontwikkeling of uitdaging zien. Het heeft een focus op risicoverlaging en acceptatie, terwijl een planning focust op doorlooptijden, capaciteit en kwaliteit.

Om system development slim te organiseren en effectief uit te voeren heeft Post en Dekker een eigen roadmap ontwikkeld.  De roadmap is opgebouwd uit 3 hoofdassen, te weten:

  • Development - dit deel van de roadmap bevat alle ontwikkelactiviteiten (specificeren, ontwerpen, prototyping en testen) die ondernomen worden om een systeem of een set aan modules te ontwikkelen.
  • Acceptatie - een innovatie is alleen succesvol als het door alle stakeholders geaccepteerd wordt. Alles wat we als team bedenken en ontwikkelen moet, alvorens we verder gaan in proces, geaccepteerd worden door de stakeholders. We zetten verschillende tools in om de acceptatie te maximaliseren
  • Productmanagement - gedurende het ontwikkelproject moet voortgang worden bewaakt en per sprint acceptatie worden verkregen. Focus ligt op deliverables en het beoogde eindresultaat.

Hieronder wat enkele grote pluspunten van de inzet van een ontwikkelroadmap.

De roadmap vormt de blauwdruk voor het ontwikkelen, testen en ‘marktklaar’ maken van modulaire productfamilies die voldoen aan uiteenlopende klantspecifieke markteisen. Samen met de opdrachtgever realiseren we een integraal en modulair productontwerp dat is afgestemd op het businessproces én de supply chain van de OEM’er.

De roadmap vertaalt de visie ten aanzien van een toekomstig productportfolio naar concrete plannen voor innovatie. Het zorgt ervoor dat werk goed wordt verdeeld en activiteiten efficient en op tijd worden uitgevoerd door de juiste personen. 

De roadmap stimuleert mensen mee te denken. Doordat een roadmap inzicht geeft in zowel het einddoel als de stappen er naar toe, zullen meer mensen begrijpen hoe activiteiten samenhangen en bijdragen aan het grotere geheel. Dit biedt het projectteam inspiratie en het zal de leden stimuleren mee te denken.

De roadmap geeft houvast voor het maken van beslissingen. Er zullen honderden beslissingen, klein en groot, gemaakt moeten worden in het realiseren van een productportfolio dat aansluit op uw visie. Doordat de roadmap de grote lijnen aangeeft kan dat goed gebruikt worden voor dagelijkse keuzes die gemaakt worden. Het borgt:“doing the right things, instead of doing things right”.

Een roadmap geeft houvast voor de verschillende afdelingen om capaciteit en uitgaven realistisch in te schatten en te plannen. De roadmap dient hiermee als kapstok voor bijvoorbeeld de projectplannen, capaciteitsplanningen, budgetten en voortgang presentaties die gemaakt worden binnen het bedrijf.

Wilt u meer weten over de roadmap en hoe deze er bij Post en Dekker uit ziet? Download dan onze factsheet Roadmap voor Innovatie. Hierin beschrijven wij de hoofdlijnen van onze roadmap. Zo ziet u snel hoe wij de roadmap zien en toepassen.

New Call-to-action

 

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Wat is system development?

De wereld verandert in snel tempo, zo ook de maakindustrie. Niet alleen heeft de maakindustrie te maken met technologische...

Eelco Post
Door Eelco Post - 23 maart 2023
Wat is integraal ontwerpen?

In de maakindustrie wil je niet alleen een functioneel ontwerp, maar onder andere ook optimale afstemming op de marktwens, een...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 15 oktober 2019
VR-review als onderdeel van het ontwerpproces

Bij Post en Dekker zetten wij VR-review in als onderdeel van het ontwerpproces. Eerder vertelden wij al onze eerste ervaringen...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 10 oktober 2019