Meest recente blogartikel

De voor- en nadelen van Cloud based engineering

Leonie Huizing
door Leonie Huizing op 01-12-16

cloud-based-engineering.jpg

Engineering – wat begon aan de tekentafel met potlood, liniaal, gum en een rekenmachine heeft zich ontwikkeld tot iets dat overal ter wereld uitgevoerd kan worden met slechts een tablet en internetverbinding. Cloud based engineering - realiteit of toekomst?

In dit artikel leg ik uit hoe wij werken met cloud based engineering tools ervaren.

Afgelopen jaar heeft Post en Dekker ‘project e-Kart’ uitgerold met als doel om een traditionele benzine kart om te bouwen naar een elektrische kart. Voor dit interne project hebben wij veelvuldig gebruik gemaakt van OnShape, een handige cloud based engineer tool. Toch maken wij nu gebruik van Autodesk 360. Hoe dat zit lees je hieronder.

Het gemak van werken in de Cloud

Veel teamleden werkten thuis aan project e-Kart en daar is niet altijd een computer beschikbaar die voorzien is van de juiste specificaties en gewenste CAD-software (laat staan de meest recente versie van CAD-modellen).

Cloud-tool OnShape biedt het gemak van werken ‘in de cloud’. Er kunnen projecten opgezet worden met teamleden, waarin ieder teamlid de bevoegdheid heeft om de CAD aan te passen. Een ander voordeel is dat andere software-platformen geïntegreerd kunnen worden in OnShape. Een voorbeeld is ‘OneRender’, een rendering-programma wat eenvoudig toegevoegd kan worden aan het OnShape-account. Simulatieprogramma’s zoals SimScale kunnen dan makkelijk toegepast worden op de eigen CAD-bestanden.

Ofwel, het gemak van werken in de cloud vanuit één systeem dat gekoppeld is met alle benodigde andere software. Bovendien geen gedoe meer met USB-sticks, e-mailen en uitzoeken wie de laatste versie heeft.

onscale-ekart.jpg

De beperkingen van OnShape

Een functionaliteit die wij missen bij OnShape is de mogelijkheid tot het maken van tekeningen. Je kunt je natuurlijk afvragen of tekeningen vandaag de dag nog wel nodig zijn. Maar onze leveranciers willen nog erg graag tekeningen ontvangen, dus zijn wij overgestapt op een andere tool: Autodesk 360. Dat is een nieuw programma van Autodesk Inventor. Het nadeel van dit programma is dat je toch nog een programma moet downloaden en installeren op een computer. Er is wel een mogelijkheid om in te loggen op een website en dan de 3D files te kunnen zien, echter zijn deze niet aan te passen. Dus eigenlijk is Autodesk 360 voor een deel cloud-based.

Cloud of niet?

Cloud based engineering biedt ontzettend veel voordelen, maar het staat nog in de kinderschoenen. Daardoor zijn er nog geen cloud based softwarepakketten die voorzien in al onze behoeften en blijft het daarom nog engizins schipperen tussen onpremise en cloud.

Maar door de enorme potentie van cloud based engineering verwacht ik dat het al in de nabije toekomst de standaard zal worden.

Bent u benieuwd naar onze organisatie en werkwijzen? Download dan de whitepaper Creating new business for OEM.

Creating new business for OEM

Leonie Huizing
Geschreven door Leonie Huizing

Gerelateerde artikelen

Post en Dekker werkt met partners aan VentilAid Pro

Het Coronavirus houdt Nederland en de rest van de wereld flink in zijn greep. Niet alleen zijn de effecten van de maatregelen...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 21 april 2020
Hoe we de acceptatie bij ontwikkelingen vergroten met VR

De toepassing van VR, oftewel virtual reality, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Ook bij Post en Dekker maken wij hier...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 23 mei 2019
Onze toolbox: conceptontwikkeling – van niets naar iets

Vanuit de serie 'Onze toolbox' delen we ditmaal onze visie en werkwijze ten aanzien van conceptstudie en -ontwikkeling.

Binnen

Nicoline Marselis
Door Nicoline Marselis - 13 maart 2019