Meest recente blogartikel

Smart Customization voor uw business?

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 01-06-18

smart customization

Smart customization is het eenvoudig, efficiënt en foutloos vertalen van de klantwens naar alle benodigde documentatie om de order te verkopen, te ontwerpen, te produceren en te onderhouden.

Maar wat kunt u bereiken met Smart Customization? En wanneer is het interessant voor uw business? Ik leg het uit in dit artikel. 

Bij Post en Dekker helpen wij OEM’ers in de maakindustrie om hun productfamilies op een slimme manier te structureren, met als doel slimme, flexibele modules in een beperkt aantal varianten te definiëren. Zo gaan we tegelijkertijd duur maatwerk zoveel mogelijk tegen. Smart customization heet het.

We noemen het ‘smart’ doordat er veel productanalyse, engineeringkennis en supply chain-informatie nodig is om tot een gewenst resultaat te komen. Om voor ieder type klantvraag tot de beste oplossing te komen zetten we een productconfigurator in. Deze configurator kan per situatie alle met de OEM’er vastgelegde kennisregels toepassen.

Wanneer is Smart customization interessant?

Veel OEM-ers ‘’maken altijd hetzelfde, maar net even anders”. Dat net even anders zit ‘m dan in de ionvloed die de klant uitoefent op de uitvoering, waardoor het ontwerp net even moet worden aangepast. Deze flexibiliteit van de OEM’er heeft geleid tot engineering-to-order ingerichte organisaties die gericht zijn op eerst verkopen, dan ontwerpen, dan inkopen en de productie aansturen.

Maar doorlooptijden en marges staan onder druk, waardoor de behoefte is ontstaan om hergebruik van onderdelen te vergroten. Zie daar het spanningsveld tussen wat verkoop wil/kan verkopen en de wens om het achter de voordeur lean en mean in te richten.

Wat zijn indicatoren dat één of meerdere van de genoemde issues  spelen en kan het bij ons beter? Enkele voorbeelden die wij bij Post en Dekker geregeld tegenkomen:

  • Uren benodigd voor ordercreatie (sales, sales engineering, order engineering) worden vaak vereenvoudigd tot uren ‘engineering per miljoen euro omzet’. Of juist andersom, dus ‘omzet per fte ordercreatie’;
  • Doorlooptijd voor ordercreatie is te lang. Klanten verwachten snel een volledig antwoord op de aanvraag;
  • Re-Work of faalkosten als percentage van de order, veelal veroorzaakt door niet of onvoldoende compleet en duidelijk zijn van orderdocumenten;
  • Doorlooptijd in orderrealisatie is te lang;
  • R&D engineers zijn bezig om orders te verwerken en niet met innovaties en kansen.

Herkent u één of meerdere van bovenstaande consequenties? Dan dan kan een modulair ontwerp uw organisatie helpen. Smart customization draagt bij aan reductie van kosten, verkorten van doorlooptijd en verlaagt de risico’s.

In de Quickscan ‘Smart Customization iets voor?’ vindt u 8 vragen die u helpen te identificeren of Smart Customization ook voor uw organisatie ingezet zou kunnen worden.

Download de quickscan

 

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Post en Dekker en Yellax – Samen aan de slag voor de OEM’er

Samen sta je sterker en bereik je meer. Dat is hoe wij onze samenwerking met Yellax ervaren. Door de samenbundeling van onze...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 18 augustus 2021
Link Magazine platform Smart Customization van start

Tijd voor iets nieuws met meer focus op verbinding tussen technologie, markt en mens! Samen met Yellax, IPL en MTA werkt Post...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 3 mei 2021
Drivers en drempels bij Configure-to-Order

Bij Post en Dekker denken wij graag actief met je mee. Dit doen wij door oplossingen te bieden op het moment dat jij die als...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 15 december 2020