Meest recente blogartikel

Onze inspiratie voor Concept in a Month

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 12-11-20

concept in a month brainstorm

Snel concepten bedenken, valideren en daarmee sneller je ontwikkelprojecten op gang brengen? Het is mogelijk met onze effectievere vorm van conceptontwikkeling: Concept in a Month.

Concept in a Month is ontwikkeld om nog efficiënter te werken dan dat je nu al doet. Maar hoe komen we bij Post en Dekker op de oplossingsmethode Concept in a Month?

In dit artikel geef ik je een kijkje in het denken en doen binnen Post en Dekker en wat ons heeft geïnspireerd om Concept in a Month te ontwikkelen.

In het kort: wat is Concept in a Month?

Concept in a Month is een methode voor conceptontwikkeling waarmee je volledig de capaciteiten benut van het projectteam. Hiermee zet je binnen enkele weken op een effectieve manier een concept neer dat de basis vormt voor jouw toekomstige producten.

De voordelen van Concept in a Month voor OEM:

 • Ontwikkelrisico’s worden sneller in kaart gebracht en getackeld;
 • Geen onnodig extra tijd kwijt aan conceptontwikkeling;
 • Minder kosten voor conceptontwikkeling;
 • Basis voor een duidelijk en voorspelbaar ontwikkeltraject;
 • Vergrootte betrokkenheid en daarmee acceptatie binnen jouw organisatie;

Binnen Concept in a Month volgen we verschillende fases:

 • Set the stage;
 • Map;
 • Sketch;
 • Decide;
 • Proof of concept.

Deze stappen bespreken we uitvoerig in één van onze webinars. Je kijkt de webinar terug op deze pagina.

Hoe is Concept in a Month ontstaan?

Bij Post en Dekker zijn we continu bezig met het ontwikkelen van de beste oplossingsmethodes voor onze klanten. “Slim, slimme machines specificeren en ontwikkelen’ staat er boven onze roadmap. Zo blijven we ons innoveren om met alle ontwikkelingen op de markt mee te gaan.

Concept in a Month is doorontwikkeld vanuit één van onze eigen interne verbetertrajecten om onze waardevolle tijd zo goed mogelijk te besteden.

Bij conceptontwikkeling worden doorgaans veel stappen doorlopen, wat zorgt voor een duidelijke structuur. Toch speelde de vraag: hoe kan dit beter? En hoe kan dit sneller? Door het proces te optimaliseren en daarmee de doorlooptijd te verkorten.

Samenwerking stakeholders en teamleden

Concept in a Month komt niet alleen neer op een verkorte doorlooptijd maar ook op het intensiveren van de samenwerking tussen de stakeholders en teamleden.

Een andere aanleiding tot het ontstaan van Concept in a Month is namelijk onze ervaring met uitdagingen die ontstaan op gebied van samenwerking tijdens alle stadia van het ontwikkeltraject.

Met Concept in a Month voorkom je problemen die de onderlinge samenwerking verstoren dankzij de volgende kenmerken:

 • Er is commitment van alle betrokkenen en iedereen is voldoende beschikbaar. Zo voorkom je dat belangrijke kennisdragers niet beschikbaar zijn;
 • Het team is snel op hetzelfde kennisniveau zodat er gelijkwaardige discussies worden gevoerd waaruit sprintdoelen worden gesteld waar iedereen achterstaat;
 • Met Concept in a Month haal je het beste uit je team naar boven dankzij de intensieve samenwerking. Zo wordt de volledige capaciteit benut;
 • Doordat de focus ligt op samenwerking en doelen worden gesteld waar iedereen achterstaat wordt de betrokkenheid vergroot. Dit leidt tot een hoge acceptatie en dus succes van uiteindelijke resultaat.

Design Sprint Methodiek

Om conceptontwikkeling te optimaliseren hebben we een eigen variatie op de Design Sprint Methodiek ontwikkeld dat volledig in lijn is met onze manier van werken. Dit maakt Concept in a Month een perfecte aanvulling op onze toolbox.

Het resultaat is een verbeterd en efficiënt conceptontwikkelingstraject waarmee je flink bespaart op tijd en kosten en je door intensieve samenwerking de volle capaciteit van je team benut.

Lees meer over de Post en Dekker toolbox:
- De productconfigurator
- Conceptontwikkeling: van niets naar iets

Onze inspiratie: het Sprint Book

De basis van Concept in a Month is niet iets nieuws, het format is alleen compacter en overzichtelijker dan een ‘gewoon’ concept ontwikkel traject.

Deze manier van werken is geïnspireerd op het Sprint Book met de Design Sprint Methodiek geschreven door Jack Knapp van Google. Deze methode van Agile product development komt dus eigenlijk uit de softwarewereld.

De methode heeft als uitgangspunt om in zo kort mogelijke tijd een gevalideerd concept neer te zetten. Uiteraard met behoud van de kwaliteit.

Het boek vormt de basis van deze softwaremethode, maar er zijn talloze varianten ontstaan toegespitst op andere sectoren. Net zoals wij nu doen met Concept in a Month, dat we probleemloos toe kunnen passen in de maakindustrie.

De inspiratie van nieuwe oplossingsmethodes kan overal vandaan komen! Bij Post en Dekker grijpen we elke kans aan om verbeteringen door te voeren en onze klanten én onszelf de best mogelijke oplossingen te bieden.

Waarom Concept in a Month een goede oplossing is

We zitten op dit moment in een periode waar je zo weinig mogelijk risico’s wilt nemen, maar wel door moet gaan met je business en het ontwikkelen van producten.

Met Concept in a Month heb je snel duidelijk hoe je het concept van nieuwe productfamilies neerzet. Daarnaast bedenk en valideer je snel ideeën, en houd je niet onnodig lang concepten in leven. Je itereert voortdurend door op de beste ideeën. 

Daarnaast brengt Concept in a Month minder investeringskosten met zich mee en ben je minder kostbare tijd kwijt.

Concept in a Month geeft je daarnaast snel inzicht in de levensvatbaarheid van concepten om met vertrouwen het vervolgtraject in te gaan.

Ook snellere en betere conceptontwikkeling?

Afgelopen augustus organiseerde Post en Dekker een informatieve webinar waar we Concept in a Month uitvoerig hebben besproken.

Hier gaan we in op de verschillende fases binnen de methode, waardoor je een beter beeld krijgt over deze manier van conceptontwikkeling.

Ben je geïnteresseerd om Concept in a Month uit te voeren binnen jouw organisatie? Kijk dan zeker de webinar terug of stel direct je vraag aan mij.


Kijk hier de webinar ‘Concept in a Month’ terug

conceptontwikkeling binnen een maand met Post & Dekker

 

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Hoe kunnen snelle schetsen helpen in het overtuigen van de klant?

Ons team wordt regelmatig gevraagd om conceptstudies uit te voeren, frisse blikken, om samen met de klant nieuwe functies in...

Bart Hooyboer
Door Bart Hooyboer - 25 november 2020
Hoe vind je de meest innovatieve oplossingen voor jouw probleem?

Onze eerste webinar over nieuwe inzichten in het creative problem solving proces

Bij Post en Dekker helpen wij OEM’ers in de...

Nicoline Marselis
Door Nicoline Marselis - 23 juni 2020