Meest recente blogartikel

5 tips voor value engineering

Bas Rottier
door Bas Rottier op 30-05-17

tips value engineering.png
Integrale value engineering is een uitstekende manier om kostprijsreductie te realiseren en/of bestaande producten te optimaliseren. Zo kunt u op relatief eenvoudige en goedkope wijze concurrerend blijven.

In dit artikel geef ik u tips die u helpen om uw value engineering project succesvol op te tuigen en uit te rollen.
Integrale value engineering is een methode om uw kostprijs te reduceren met behoud van de marktwaarde van uw product. Focus ligt hierbij op reductie van integrale kosten met behoud van form-fit-function, minimale tijd voor herkwalificatie en korte terugverdientijd van de inspanning.

Eerder schreven wij over wat integrale value engineering precies inhoudt, hoe u bepaalt of value engineering interessant is voor uw organisatie, hoe u een dergelijk project identificeert en definieert en last but least hoe u uw value engineering project organiseert. Graag geef ik u nog enkele tips met betrekking tot value engineering.

Tip 1: leg focus op oplossingen waar geen/beperkte herkwalificatie nodig is

Het grote voordeel van het gebruik van uw bestaande product als uitgangspunt, is dat deze reeds gekwalificeerd en geaccepteerd is. Alle noodzakelijke (duur)testen, validaties en overtuigingen om dit product geaccepteerd te krijgen zijn reeds gedaan. Bedenkt u eens hoeveel tijd u dat gekost heeft voor uw huidige product, vaak gaat dit over maanden of soms zelfs jaren.

Wilt u snel resultaat zien, houd dan de kern van het product gelijk en leg de focus alleen op het doorvoeren van verbeteringen op het gebied van hoe het gemaakt, geassembleerd of verkocht wordt. Een goed voorbeeld hiervan is een slim ontworpen montagehulp, die zorgt voor tijdswinst tijdens het assembleren terwijl het product onveranderd blijft.

Tip 2: isoleer het project en verzamel ideeën vanuit de hele organisatie

Doordat de kern van het product gelijk blijft hoeven minder mensen actief betrokken te zijn bij het project. Onderzoeken en besprekingen over wat een klant zou willen, wat standaard en wat optioneel is en hoe het product in SAP gezet moet worden zijn niet direct noodzakelijk. Maak hier gebruik van!

Een klein kernteam is snel, energiek en gefocust op het einddoel. Betrek de rest van de organisatie vooral via brainstorms en borg de acceptatie middels voortgangspresentaties. Een onderschat, maar zeer belangrijk aspect voor dit soort brainstorms is de voorbereiding. Zorg dat bij de brainstorm alle informatie aanwezig is van de huidige kosten van het ontwerp en de manier waarop het gemaakt en verkocht wordt. Dit zorgt ervoor dat het tijdens brainstorms alleen collectief nagedacht wordt over de belangrijkste onderdelen, bewerkingen of processen.

Tip 3: creëer een mogelijkheid voor praktisch onderzoek

Net als veel mensen een nieuw huis moeilijk kunnen beoordelen op basis van een plattegrond, kunnen veel mensen een idee ook niet goed beoordelen op basis van een PowerPoint-presentatie. De kracht van een fysiek model van een onderdeel of product helpt bij het inschatten van de potentie voor kostprijsreductie. Daarnaast stimuleert het mensen na te denken wat dit idee concreet voor hun proces, klant of werknemers betekent.

Huidige technieken als 3D-printen en -scannen zijn tegenwoordig erg toegankelijk om snel een bestaand ontwerp aan te passen en optimaliseren en zo ideeën tastbaar te maken. Zorg dat deze mogelijkheden benut worden.

Tip 4: totale besparing uit kleine ideeën leidt tot een mooi eindresultaat

Zelden gaat het om één groot idee, waarmee u een radicale verbetering van de kostprijs haalt. Meestal zorgen veel kleinere ideeën en acties er samen voor dat een aanzienlijke besparing gehaald wordt. Het is dan ook zaak om ook kleinere ideeën serieus te overwegen. Blijf kijken naar de opgetelde besparing en inspanning om een noemenswaardige daling in kostprijs te behalen.

Tip 5: gewichtsreductie is het laaghangende fruit

Tijdens het ontwikkelen van een nieuw product ligt de focus meestal op het creëren van klantwaarde en minimaliseren van risico’s. Hier wordt vaak de veilige route genomen en zijn veel onderdelen vaak over gedimensioneerd. Omdat er vaak een direct verband is tussen het productgewicht en de onderdeelkosten is een potentiële besparing vaak makkelijk in te schatten. U deelt de prijs van het huidige onderdeel door het gewicht ervan en gebruikt dit als kengetal om een lichter ontwerp qua kosten in te schatten.

Naast kostenbesparing door materiaalreductie zijn lichtere onderdelen in de assemblage makkelijker en sneller te positioneren en monteren. Dit zorgt vaak voor een aanvullende kostenreductie door tijdsbesparing. Met een EEM-analyse kunt u de krachten in uw huidige ontwerp eenvoudig analyseren en snel bepalen waar overtollig materiaal zit waarmee u direct geld kunt besparen.

Wilt u meer tips en/of alles te weten komen over Value Engineering? Download dan hieronder de whitepaper!
Integrale value engineering

Bas Rottier
Geschreven door Bas Rottier
Bas Rottier is projectleider bij Post en Dekker. Met zijn achtergrond in werktuigbouwkunde en 12 jaar ervaring in productontwikkeling helpt hij klanten om ideeën om te zetten verkoopbare, winstgevende producten. Bas heeft een passie voor het organiseren van productontwikkelingstrajecten en het uitvoeren van value engineering projecten. Hij adviseert u graag over hoe u uw idee succesvol tot leven kan laten komen!
(020-4680839 | Bas.rottier@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Data driven design: zet data in om betere ontwerpkeuzes te maken

We leven in een tijd waarin grote hoeveelheden data beschikbaar zijn. Data die erg waardevol is bij het maken van...

Klaas Praamstra
Door Klaas Praamstra - 2 maart 2021
Inspiratie voor value engineering

Integrale value engineering is een methode om uw kostprijs te reduceren met behoud van de marktwaarde van uw product. Focus...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 15 juni 2017