Meest recente blogartikel

Modulair ontwerpen als antwoord op strategische uitdagingen

Eric-Jan Dekker
door Eric-Jan Dekker op 29-11-17

Integraal modulair ontwerpen.png

Steeds meer OEM’ers in de westerse maakindustrie leggen zich toe op het ontwikkelen van hoogwaardige, klantspecifieke machines. Daarbij staan zij voor flinke uitdagingen: versterking van hun strategische positie, drastische verlaging van de beheerskosten, efficiëntere organisatie en flexibilisering van de machinebouw.

In dit artikel leggen we uit hoe integraal modulair ontwerpen de Nederlandse OEM-er een strategische voorsprong biedt en laat behouden.

Het wereldwijde innovatietempo is de afgelopen decennia opgeschroefd en de concurrentie is feller geworden – low-cost players zoals China dwingen concurrentie af op de laagste integrale kosten.

Een integraal antwoord

Nederlandse OEM’ers leggen zich toe op specialisatie met ‘low volume, high diversity’, maar met unieke ontwerpen voor unieke producten alleen redden zij het niet meer. De oplossing ligt in integrale flexibiliteit van ordercreatie uit een productportfolio dat is opgebouwd uit productfamilies die zowel efficiënt en effectief zijn ontwikkeld als veel eenvoudiger, sneller en goedkoper in een klantspecifieke serie kunnen worden geproduceerd.

Deze aanpak biedt OEM’ers een strategische voorsprong op de concurrentie dankzij vereenvoudigd productmanagement, verlaging van faalkosten en kostenreductie over de hele keten. De concurrentiestrijd moet dus worden gewonnen over de volledige breedte van de keten.

Het komt dus aan op system development en dat vergt een integrale ontwerpstrategie, die het ontwerp van machine (integrale system development), proces (integrale businesscase) en keten (integrale ketenflexibiliteit) samen brengt en op elkaar afstemt. Deze afstemming komt bij uitstek tot uiting in het integraal ontwerpen van modulaire productfamilies. Een product is alleen succesvol wanneer het voldoet aan alles eisen die er door alle stakeholders aan gesteld worden. Deze eisen en wensen zijn vertaald in de gebruikers-, functionele-, technische-, logistieke-, en marketing specificaties.

Een integraal ontworpen productfamilie is optimaal afgestemd op de marktwensen, de business processen en de supply chain. Het is een productfamilie die meetbaar efficient en effectief is ontwikkeld, kan worden voortgebracht en worden beheerd.

Regie in handen van de OEM'er 

De consequentie is dat OEM’ers niet al hun ontwikkelwerk in de productieketen bij hun moduleleveranciers kunnen neerleggen. Daarmee wordt namelijk de ontwerpvrijheid ingeperkt met suboptimalisatie van het ontwerp tot gevolg. OEM’ers moeten derhalve zelf de regierol vervullen of die neerleggen bij een system developer die beschikt over de kennis en expertise voor een integrale aanpak en de communicatieve vaardigheden om alle partijen in de keten vroegtijdig te betrekken.

Een nieuwe productfamilie kan aanleiding zijn om de productieketen opnieuw in te richten, afgestemd op de karakteristieken van die familie.

Bovenstaande informatie komt uit de whitepaper Integraal Modulair Ontwerpen. Download de volledige whitepaper kosteloos en vrijblijvend.

Whitepaper Integraal modulair ontwerpen

Eric-Jan Dekker
Geschreven door Eric-Jan Dekker
Eric-Jan is medeoprichter van Post en Dekker en een System Developer in hart en nieren. Hij heeft een passie voor het ontwerpen van slimme, innovatieve productfamilies. Jarenlange ervaring en een flinke dosis lef resulteerden in tal van mooie cases voor OEM-ers in uiteenlopende markten. Benieuwd wat Post en Dekker voor uw organisatie kan betekenen? Eric-Jan legt het u graag uit!
(020-4680839 | Eric-Jan@postendekker.nl)

Gerelateerde artikelen

Samenwerken van idee tot serie productie  | Onze samenwerking met Team Boon

Na een intensieve samenwerking met Boon Edam is hetnieuwe modulaire draaideurenplatform eindelijk op de markt. Natuurlijk zijn...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 12 juli 2022
Post en Dekker en Yellax – Samen aan de slag voor de OEM’er

Samen sta je sterker en bereik je meer. Dat is hoe wij onze samenwerking met Yellax ervaren. Door de samenbundeling van onze...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 18 augustus 2021
Maak snelle ontwerpkeuzes met prototyping

Met onze hoge kwaliteit prototypes ondersteunen wij de klant met het doorlopen van verschillende fases door het ontwerpproces...

Eric-Jan Dekker
Door Eric-Jan Dekker - 16 juni 2021